Lékaři doporučují očkování proti chřipce, posílí imunitu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví doporučuje v souvislosti s nárůstem počtu případů prasečí chřipky očkování proti klasické sezónní chřipce. Běžně dostupná vakcína totiž posílí organismus a ten se pak s případnou nákazou prasečí chřipky lépe vyrovná. Důvodem je obava hygieniků, kteří zvýšený počet případů prasečí chřipky očekávají na podzim. Jen dnes ale přibylo dalších 12 pacientů s prasečí chřipkou, dohromady jich je v Česku 75.

Očkování proti běžné chřipce může v krajním případě zachránit život. Vakcína totiž zmírní následky a průběh onemocnění novým chřipkovým virem. Ideální čas na očkování proti běžné chřipce je na přelomu října a listopadu. „Obáváme se toho, že by tady došlo k souběhu jak chřipky sezónní, tak pandemické, proto doporučujeme očkování proti sezónní chřipce,“ vysvětlil důvody předseda České vakcionologické společnosti Roman Prymula.

Zejména by se měli nechat očkovat chroničtí pacienti. Česko bude mít k dispozici vakcíny pro čtvrtinu lidí. Dostat ji může i ten, kdo bude očkovaný proti běžné chřipce. Ministerstvo zdravotnictví tento týden zablokuje léky u výrobců. V případě pandemie je dostanou nejdříve zdravotníci, vojáci nebo záchranáři, tedy asi 5 procent populace. Další přijdou na řadu právě pacienti s chronickým onemocněním.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před šířením paniky. Třeba svaz pacientů vyzval lidi, aby nejezdili na dovolenou do zahraničí a nechodili na hromadné koncerty. Podle lékařů to udělal zbytečně. „V této oblasti doporučuji příliš neomezovat své aktivity, protože té chřipce stejně neutečeme,“ podotýká Prymula. Na pozoru by se měli mít spíše lidé z rizikových skupin: například těhotné ženy a rodiče s malými dětmi.

Vydáno pod