Pět radikálů stíhaných za pořádání koncertů zůstává za mřížemi

Brno - Pět z deseti pravicových radikálů, kteří jsou stíháni za uspořádání koncertů, na nichž byl údajně propagován nacismus a fašismus, zůstává ve vazbě. Mluvčí Okresního soudu Brno-venkov Michal Hoskovec dnes oznámil tuto informaci. Pětice se stížností na vazbu u Krajského soudu v Brně neuspěla. Vyšetřování případu proto pokračuje. Za propagaci extremismu hrozí skupině až osm let vězení.

Mladíci tvrdí, že jsou nevinní. Všichni si proto podali také stížnost proti zahájení trestního stíhání. Dozorový státní zástupce z Krajského státního zastupitelství v Brně ji ale zamítl jako nedůvodnou. Pět vazebně stíhaných se proto pokusilo dosáhnout alespoň svého propuštění z vězení tím, že si podali stížnost na rozhodnutí o uvalení vazby, které vydal Okresní soud Brno-venkov.

Deset obviněných patří podle policie mezi členy neonacistického Národního odporu. Údajně organizovali od loňského dubna 11 koncertů, na nichž byly šířeny myšlenky neonacismu a rasismu. Písňové texty údajně oslavovaly třetí říši. Hudebníci podle policie vyzývali k provolávání hesel „Heil Hitler“ či „Sieg Heil“.

Stíhání radikálů vyvolalo drobné protesty 

Radikálové na svoji obhajobu uvádějí, že jejich koncerty vždy monitorovala policie a její mluvčí se následně vyjádřili pro média s tím, že při akcích nezjistili kriminalisté porušení zákona. Státní zastupitelství ale upozornilo na to, že policie nesledovala všechny akce.

Stíhání deseti radikálů vyvolalo vlnu nevole mezi jejich přáteli. V některých městech se proto od jejich zatčení konaly protesty, naposledy ve čtvrtek v Praze.

Vydáno pod