KSČM se omlouvat nebude, Paroubek proto spolupráci odmítl

Praha - Další omluva Komunistické strany Čech a Moravy za totalitní minulost KSČ nebude. V dnešním rozhovoru pro Českou televizi to potvrdil předseda strany Vojtěch Filip. S informací o chystané omluvě přišla v posledních dnech některá média. Spekulovalo se o tom, že by se tím smazaly rozdíly mezi levicovými stranami ČSSD a KSČM a otevřela se tak cesta k jejich možné budoucí povolební spolupráci. To ale dnes odmítl i předseda ČSSD Jiří Paroubek, který považuje diskusi o ochotě KSČM omluvit se za minulost za uzavřenou. Spolupráce sociální demokracie s komunistickou stranou na vládní úrovni podle něho není možná.

„Čeští občané, včetně sympatizantů ČSSD, by k takovému náhlému obratu vedení KSČM neměli důvěru. A to by ve svých důsledcích poškodilo ČSSD,“ uvedl. Bližší spolupráci obou stran brání podle něho ještě mnohé další otázky a vedení KSČM jsou známy. Platí takzvané bohumínské usnesení a na něm se nebude nic měnit, napsal Paroubek. Tímto dokumentem sociální demokracie v roce 1995 stranickému vedení spolupráci s komunisty zapověděla.

Dle slov předsedy strany Filipa omluva za politiku komunistické strany padla již v prosinci roku 1989 na mimořádném sjezdu bývalé KSČ. „Není právem Vojtěcha Filipa nebo výkonného výboru naší strany měnit omluvu, kterou formulovala politická strana, která ten režim vedla,“ řekl předseda strany KSČM Vojtěch Filip. Komunistická strana Čech a Moravy vznikla v únoru 1990, omluvu převzala do svých usnesení a na každém sjezdu se k ní připojila.

Vojtěch Filip

„Naposledy jsme se k omluvě Komunistické strany Československa připojili loni v květnu na sedmém sjezdu KSČM. Určitě nebudeme dělat novou kvůli tomu, že bychom chtěli udělat krok vůči té či oné politické straně na české politické scéně. Ta omluva totiž směřovala k občanům, nikoliv k politickým stranám.“


Lidé podle Filipa nechtějí slyšet omluvu KSČM, ale ODS za zkaženou privatizaci v 90. letech nebo ČSSD za různé korupční aféry, které u nás vznikly a vedly i k pádu sociální demokracie v letech 2004 až 2006. „Myslím si, že lidé chtějí zejména slyšet to, jakým způsobem bude řešen státní dluh, který je přes bilion. Opakovat omluvu znamená vracení se do minulosti a neřešení budoucnosti. Omluva padla a naším krokem je, abychom byli schopni v politickém programu řešit budoucnost. My říkáme, že do budoucna nejsme tak hloupí, abychom opakovali chyby minulosti,“ dodal Vojtěch Filip.

Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt:

Erik Tabery ve Studiu ČT24
Zdroj: ČT24