Zemřel Josef Lesák, studentský vůdce z roku 1948

Praha - V úterý pozdě večer ve věku nedožitých 89 let zemřel bojovník za demokracii a studentský vůdce z roku 1948 Josef Lesák, kterého loni v říjnu vyznamenal český prezident Václav Klaus za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a lidská práva. Lesák bojoval na barikádách během květnového povstání v roce 1945. Po volbách v roce 1946 se stal nejmladším poslancem nově zvoleného parlamentu. Jako člen Československé strany národně socialistické aktivně vystupoval proti nástupu komunistické totality, 23. února 1948 byl organizátorem protikomunistické demonstrace a pochodu na Hrad s cílem vyzvat prezidenta Beneše, aby nevzdával zápas o demokracii.

Kvůli své podpoře demokracii se stal prvním poslancem, kterého komunistický režim uvrhl do vězení. Nucené práce si odpykal v uhelných dolech na Kladně, strávil tam 29 let.
 
Celý život Josefa Lesáka provázely vzpomínky na jeho stranickou kolegyni a kamarádku Miladu Horákovou, popravenou v 50. letech komunisty. Také proto byl aktivním členem Klubu Milady Horákové. „Režim poslal na šibenici ženu, kterou si ani nacisté netroufli popravit,“ řekl při vzpomínkové akci tehdy poslední žijící poslanec nekomunistického parlamentu před rokem 1948 Josef Lesák.

V roce 1948 se vysokoškolští studenti vypravili průvodem na Hrad hned dvakrát. Poprvé, 23. února, se jejich tříčlenná delegace dostala až k Benešovi. O dva dny později po sílícím komunistickém nátlaku na prezidenta se dostali jen do Nerudovy ulice, kde jim přehradil cestu kordon ozbrojených příslušníků SNB. Při jejich zásahu byl postřelen student vysoké školy lesního hospodářství Josef Řehounek. „Já jsem zorganizoval obě dvě ty demonstrace a tu první jsem vedl. Šli jsme Nerudovou ulicí směrem na Hrad a na náměstí se proti nám rozvinul pohotovostní pluk SNB. Zatarasil nám cestu a nastavil proti nám samopaly. Vystoupil tam jejich velitel a začal křičet, že má rozkaz za použití jakýchkoli prostředků nás rozehnat,“ vzpomínal kdysi na události Lesák.

Reportáž Zuzany Hálové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Josef Lesák se po roce 1989 vrátil do politiky, do České národní rady. V 90. letech působil v Československé straně socialistické. Utkal se i o křeslo jejího předsedy. „Já jsem jej překvapivě porazil. A svým způsobem to byla chyba. Před těmi dvaceti lety on byl na vrcholu svých sil, já byl ještě mladíček,“ komentoval tehdejší politický vývoj Jiří Vyvadil, který nakonec post předsedy obsadil. Posléze se také angažoval uvnitř strany Svobodných demokratů - Liberální strany národně sociální.

Josef Lesák za źásluhy o demokracii dostal v roce 2006 od tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka Záslužný kříž a loni ho vyznamenal prezident Václav Klaus Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

  • Josef Lesák - politik a studentský vůdce z roku 1948 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1018/101734.jpg
  • Jiří Vyvadil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1018/101735.jpg