Pecina se sešel s prezidentem, diskutovali o boji proti extremismu

Praha - Ministerstvo vnitra zvýší počet policistů na rizikových místech. Rezort ale zároveň musí šetřit - na jednání na Pražském hradě se na tom shodl ministr vnitra Martin Pecina s prezidentem Václavem Klausem. Pecina také prezidenta seznamoval s kroky, které policie provádí nebo plánuje v boji proti extremismu. "To je věc, která i pana prezidenta dlouhodobě hodně trápí, tomu jsme věnovali poměrně dlouhý čas," řekl ministr. Vnitro se chce pod jeho vedením znovu pokusit o zákaz radikální Dělnické strany, cílem je také například zmíněné posílení počtů policistů v rizikových oblastech.

Vnitro chce proti extremismu bojovat i pomocí programu financovaného z evropských peněz, který by měl například uvnitř problémových komunit podporovat zaměstnanost. Na přípravě programu se má podílet i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Věříme, že se nám to podaří nastartovat ještě za doby fungování této vlády,“ poznamenal Pecina. „Zaměstnaný člověk nemusí pobírat takové sociální dávky a pro stát to může mít naopak pozitivní rozpočtový efekt,“ vysvětlil.

Vzrůstající extremismus v ČR může stát i za nedávnou vlnou odchodů českých Romů do Kanady. Tam žádali azyl a Kanada kvůli tomu vůči Česku obnovila vízovou povinnost. O této situaci jednal Klaus v úterý s premiérem Janem Fischerem.

Živý vstup Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Prezident také Pecinovi doporučil, aby kvůli finanční krizi policie maximálně šetřila. „Já jsem ho ujistil, že jsou činěny kroky k tomu, aby byly výdaje vzhledem k hospodářské krizi minimální, ale že přirozeně máme nějakou hranici, přes kterou bychom neměli jít,“ zdůraznil ministr. Důležité je podle něj rozhodnutí, které musí učinit vláda v otázce zachování současného počtu policistů, hasičů a záchranářů. Šetřit tak chce ministr spíše na centrální úrovni a samotném ministerstvu.