Prasečí chřipka na vzestupu - v Česku 43 nemocných, ve světě skoro 800 mrtvých

Praha - Tuzemský seznam pacientů s prasečí chřipkou se pomalu, ale jistě rozrůstá - v tuto chvíli obsahuje 43 nemocných. Zatím všichni nakažení si nemoc přivezli z ciziny - Velké Británie, Spojených států, Malty a Španělska. Ve světě virus tento týden řádil neobvykle silně - umřelo dalších 100 lidí. Celkem je obětí osmkrát více. Za poslední týden v Česku přibylo 15 případů nové chřipky a odborníci počítají s tím, že do budoucna jich bude mnohem více. "Opravdu musíme počítat s tím, že i v České republice se budou objevovat stovkové případy v týdnech," varuje hlavní hygienik Michael Vít. Epidemiolog Roman Prymula k tomu dodává, že nepochybně dojde k prudkému několikanásobnému navýšení.

V reakci na rostoucí počet případů a po dohodě s ostatními státy Evropské unie už Česká republika změnila i přístup k šíření prasečí chřipky. Skončily například kontroly na letištích, protože už nemají smysl. „Budeme mírnit následky tohoto onemocnění a nejsme už schopni zabránit jeho šíření,“ vysvětluje opatření ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Nadále však pokračuje aktivní sledování výskytu akutních respiračních onemocnění, které v ČR probíhá 7 dní v týdnu, 24 hodin denně.

Česko nyní také vyjednává o koupi vakcíny. Hlavní hygienik Vít věří, že příští týden Česká republika podepíše smlouvu na 5 milionů dávek, která by měla vystačit asi pro čtvrtinu obyvatel. „Ty by v té první fázi sloužily k proočkování těch skupin, které musí zabezpečit chod společnosti, tzn. zdravotníci, potravináři, výrobci pitné vody, výrobci energie, hasiči, doprava, policejní sbor,“ vysvětluje možné použití vakcín Vít. Zbytek vakcín bude pro rizikové skupiny, které by prasečí chřipka mohla nejvíc ohrozit.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Přestože i Česká republika očekává prudký růst nových případů prasečí chřipky, je zdejší situace poměrně klidná. Případů je relativně málo, pocházejí hlavně ze zahraničí a mají mírný průběh. Podstatně dramatičtější byl tento týden pro další evropské státy.

Světová zdravotnická organizace v pátek varovala, že pandemie je stále teprve v raném stadiu. Podle ředitelky WHO má prasečí chřipka potenciál stát se vůbec nejhorší pandemií. V příštích dvou letech by se virem mohly nakazit až dvě miliardy lidí.  Virus už se objevil ve 160 ze 193 členských zemí Světové zdravotnické organizace.

WHO uvádí jako příklad bleskového šíření choroby Velkou Británii. Jen za minulý týden zaznamenaly úřady 100 tisíc nových případů prasečí chřipky. Lidé vykupují lékárny a v mnoha nemocnicích chybí volná lůžka. Jednu vážně nemocnou těhotnou ženu lékaři dokonce museli převézt do Švédska. Britská vláda přitom nezahálí a zřídila například zvláštní telefonní a internetovou službu.

Virus se rychle šíří také v Německu. Víc než milion nakažených hlásí Spojené státy. Nemoc neustupuje ani v Kanadě, Mexiku a Austrálii. Roste i počet mrtvých. Od dubna na prasečí chřipku zemřelo skoro 800 lidí, jen tento týden přibylo téměř 100 obětí.