Odpůrci radaru na sebe upozornili v Brdech

Jince (Příbramsko) - V brdských lesích pochodovaly desítky aktivistů, kteří nechtějí americkou radarovou základnu v Čechách. Podle iniciativy Ne základnám, která protestní akci zorganizovala, je otázka radaru stále živá a je potřeba ji stále připomínat. S vlajkami a transparenty v rukou se protestující vydali z Jinců na šestikilometrovou cestu k Záskalské přehradě. Protestní pochod vojenským újezdem již iniciativa uspořádala podruhé. První pochod zorganizovala před dvěma roky.

„Chceme připomenout lidem, že otázka radaru ještě zdaleka není rozhodnuta. Nerad bych se dožil toho, co jsem zažil v roce 2007, kdy druhý den po ustavení vlády byl vyhlášen záměr výstavby radaru u nás,“ komentoval situaci starosta Jinců Josef Hála (KSČM). Otázka radaru by se podle něj měla stát tématem nadcházejících parlamentních voleb. Jejich prostřednictvím by lidé mohli dát jasně najevo, zda radar v Česku chtějí nebo ne, když tuto možnost nedostali v referendu, dodal Hála.

Stanislav Grospič (KSČM)

„Byli by rádi, kdyby mohli prodat ČR jiným zahraničním zájmům, spojeným státům americkým!“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)


„Je důležité protestovat neustále,“ konstatoval příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD). Je jedním ze zakladatelů Ligy starostů proti radaru, která však podobné protesty nepořádá. „Máme spoustu jiných starostí, nejsme schopni organizačně tyto akce zabezpečit,“ dodal Řihák.

Mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček k tomu dodal, že pochodem zahajují kampaň před předčasnými volbami. Její součástí budou i protestní jízdy autobusu Nezakládňáku. „Chtěli bychom také, aby byla během voleb v obcích po celé České republice vyhlášena místní referenda,“ uvedl Májíček.

Intenzivní protesty proti radaru a politické diskuse na toto téma v posledních měsících ustaly, protože nová americká vláda se k plánu svých předchůdců vybudovat součásti protiraketového štítu USA v Česku a Polsku staví velmi zdrženlivě. Projekt přehodnocuje mimo jiné i kvůli nynější ekonomické krizi.

Iniciativa Ne základnám protestuje proti radaru v Brdech.
Zdroj: ČT24