Švýcaři obstavili účet pražského podnikatele Janouška

Praha - Konto Romana Janouška, který je vlivným pražským podnikatelem a blízkým přítelem pražského primátora Pavla Béma, bylo obstaveno. Švýcarská prokuratura totiž Janouška podezřívá z praní špinavých peněz. Janoušek, jehož díky osobní tajemnosti zdobí přezdívky jako Bémův muž, Blanický rytíř či Lord Voldemort, měl na kontě v Ženevě uloženo nejméně 13 milionů švýcarských franků (asi 221 milionů korun). Protože Janoušek nechtěl pohyby peněz na svém účtu vysvětlit, švýcarská banka Kredietbank na něj podala trestní oznámení. Bém prý o vyšetřování Janouška ve Švýcarsku nic neví. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Janoušek má dispoziční právo ke dvěma kontům

S odvoláním na pětistránkovou žádost Švýcarů o právní pomoc deník píše, že Janouškovy účty leží v bance Kredietbank a Janoušek má dispoziční právo ke dvěma kontům. Jedno je psané na firmu Botanic Finance, která byla založena v Panamě, druhý účet je vedený na jméno Janouškovy matky Jaroslavy. Právě na účtu vedeném na Botanic Finance bylo zmíněných 13 milionů švýcarských franků.

Mluvčí státního zastupitelství Irena Válová:

„Loni v listopadu obdrželo Nejvyšší státní zastupitelství v Praze dokument, který obsahoval žádost o lustraci určité osoby, tedy dotaz, zda určitá osoba je nebo není trestně stíhána na území České republiky. Na tento dokument státní zastupitelství obratem odpovědělo a poslalo jej zpět do Švýcarska.“

Když se švýcarská prokuratura z českého tisku dozvěděla, že protikorupční policie v Praze prověřuje Janouškovy aktivity, požádal federální prokurátor Švýcarska Patrick Lamon loni v listopadu českou stranu o právní pomoc. Švýcaři chtěli vědět, zda bylo v Česku zahájeno vyšetřování Janouška a v jakých kauzách. Požadovali rovněž dokumenty, aby zjistili případné spojení mezi činností Janouška a penězi na jeho kontech ve Švýcarsku.

Janouškova aktiva podstatně převyšují cíle a záměry používání účtu

Švýcaři v žádosti o právní pomoc napsali, že jejich vyšetřování je vedeno „z důvodu nedovoleného praní špinavých peněz“. „Banka konstatovala, že aktiva na jednom z účtů, k němuž má Janoušek práva, podstatně převyšují cíle a záměry pro používání tohoto účtu,“ napsal v žádosti o právní pomoc Lamon.

„Dne 22. září 2008 jsme zahájili vyšetřování proti Romanu Janouškovi a proti neznámé osobě z důvodu nedovoleného praní špinavých peněz,“ napsal do žádosti o právní pomoc Lamon. Dodal, že téhož dne nařídilo státní zastupitelství zabavení obou účtů a 24. září 2008 povolilo převod aktiv na účet banky Lombard Odier Hentsch - tak byly Janouškovy peníze zmrazeny. Tamní instituce je však ohledně dodání jakýchkoliv informací velmi opatrná.

Dokument, který získala MF DNES, popisuje, že stamilionová suma na účtu je podezřelá. „Je to významný signál k tomu, že se tady policie bude nebo by měla zabývat jeho aktivitami, protože jestliže Švýcaři mají podezření, že mu tam kolují na jeho účtech podezřelé finance, tak se musejí zákonitě ptát, z čeho ty finance jsou,“ uvádí redaktor českého deníku Jaroslav Kmenta.  

Komentátor Respektu Jaroslav Spurný:

„Já si osobně myslím, že pan Bém, který slavil své narozeniny za přítomnosti 2 000 hostů ve Žlutých lázních patřících panu Janouškovi, má k tomuto člověku tak blízko, že jako první vás napadá, zda peníze nepocházejí z nějakých temných obchodů pražského magistrátu.“

„Pan Janoušek se nikde moc neukazuje a i jeho podnikání se vyznačuje jeho vystoupením z několika firem, které měl a stal se pověstným mužem v pozadí, který rozhoduje… Myslím si, že pan Janoušek patří mezi deset nejvlivnějších podnikatelů u nás.“

Janoušek na žádost švýcarských úřadů o vyjádření nereagoval. „Klient několikrát úspěšně vyloučil pokusy banky se s ním spojit, když se jej snažila osobně kontaktovat s tím, aby obdržela potřebná vysvětlení,“ napsal české straně Lamon. Dodal, že banka požádala klienta o vysvětlení k jeho účtu už 4. června 2008. Protože Janoušek nereagoval, jeho účet zablokovala.

Podnikat začal po listopadu 1989, a právě tehdy se spřátelil s pražským primátorem Pavlem Bémem. „Já to v tuto chvíli považuji za spekulace a jak jsem řekl, nezastírám, že je to můj kamarád, známe se 20 let, a už jen proto mu přeji vše dobré. O jeho podnikatelských aktivitách nic nevím, a upřímně, nemám s nimi nic společného,“ řekl Bém. Jeho přátelství s podezřelým podnikatelem už začalo vadit i některým kolegům z ODS. Mohlo by podle nich ublížit pověsti strany. „Primátor musí mít na mysli dobré jméno ODS, že jsme před volbami a že potřebujeme, aby to vysvětlil. A jak to vysvětlí, to už je na něm,“ hodnotil senátor za ODS Tomáš Julínek.