Úřady dostanou více času na zakáz ohlášené demonstrace

Praha - Úřady dostanou zřejmě více času na rozhodnutí zakázat ohlášenou demonstraci. Novelu shromažďovacího zákona, která má obcím pomoci v boji s extremismem, dnes schválil Senát. Zákon prodlužuje lhůtu, v níž obce mají rozhodnout o povolení mítinku, ze tří kalendářních na tři pracovní dny. Změnu v zákoně navrhl ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb společně s ministrem vnitra Martinem Pecinou jako reakci na akce extremistů pořádané pod falešnou záminkou. Normu ještě musí podepsat prezident. Z 57 přítomných senátorů se pro novelu vyslovilo 49 lidí, proti nebyl nikdo.

Pecina senátorům před hlasováním řekl, že některé organizace nyní schválně podávají oznámení o akci v pátek. Obecní úřady pak mají fakticky pouze jediný pracovní den k tomu, aby o případném zákazu shromáždění rozhodly. Návrh by proto měl dát úřadům čas zjistit skutečné důvody pořádání veřejné akce a dostatečně zdůvodnit případný zákaz shromáždění.

Někteří senátoři upozorňovali na to, že novela příliš nepomůže, nedává kromě lhůty obcím další nástroje proti radikálům. Podle senátorky Jany Rippelové (ČSSD) se v budoucnu zákonodárci stejně nevyhnou podrobnější diskusi o zákonu, který vznikl už zhruba před 20 lety. Senát se nicméně shodl na tom, že i takovou malou změnu stojí za to nyní schválit.

V posledních letech se uskutečnilo hned několik protestů, které radnice nejdříve povolily a úředníci později nechali na místě rozpustit. Nedávno například rozpustil akci pravicových radikálů krátce po jejím začátku tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal. Odůvodnil to tím, že se odchýlila od oznámeného účelu.

Vydáno pod