Šimerka slíbil krajům 800 milionů na sociální služby

Jihlava - Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka dnes při jednání komise Asociace krajů pro sociální záležitosti v Jihlavě slíbil hejtmanům, že se ještě do konce roku pokusí sehnat 800 milionů korun na dofinancování sociálních služeb. Ministr přiznal, že ve státním rozpočtu na rok 2010 zatím peníze na sociální služby vyčleněny nejsou. Kraje by tak letos měly získat na poskytování sociálních služeb celkem 6,8 miliardy korun, tedy stejně jako loni. Státní rozpočet počítal pro letošek s částkou 4,5 miliardy korun. Už v lednu přidal na sociální služby po protestech tehdejší ministr Petr Nečas 1,5 miliardy korun.

Zcela nejistá zůstává situace s dotacemi ministerstva v příštím roce. Kraje podle Čermáka budou při sestavování svých rozpočtů na rok 2010 počítat s dotací 4,5 miliardy korun, jež je pro ně hraniční. Šimerka je ale varuje před příliš optimistickou představou. „Já budu navrhovat přibližně takovou částku do státního rozpočtu, respektive usiluji, aby tam taková částka byla. Řekl bych ale, že je to velmi nejisté, že tam taková částka bude. Otázkou stále je, zda tam vůbec nějaká bude, a jak bude velká,“ řekl.

Na pokrytí sociálních služeb v krajích je však nutně potřeba 1,4 miliardy korun. Rekonstrukci potřebuje například domov důchodců ve Ždírci u Jihlavy, kde se na jednom pokoji tísní až 9 lidí. „Máme problém s prováděním hygieny, chybí nám toalety na pokojích,“ stěžovala si sociální pracovnice Hana Bohuňovská.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V Karlovarském kraji dokonce bojují některá zařízení o přežití. „Hrozí tam, že budou docházet finance na základní provoz i na mzdy,“ vysvětlil předseda Asociace krajů ČR a náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miroslav Čermák. Ministr Šimerka nakonec připomněl, že finální podoba návrhu rozpočtu bude do konce září, kdy ho vláda předloží Poslanecké sněmovně, do té doby uplyne řada týdnů, ve kterých může nastat řada mimořádných situací, jako jsou třeba povodně. Peněz tak může být ještě méně.

Obyvatelky domova důchodců
Zdroj: ČT24