V Praze dnes protestovali příznivci hnutí Fa-lun-kung

Praha - Na Václavském náměstí a následně před čínskou ambasádou dnes protestovali stoupenci hnutí Fa-lun-kung. Uběhlo totiž přesně deset let od chvíle, kdy Čína hnutí zakázala a od té doby tvrdě pronásleduje jeho stoupence. Výročí si příznivci tohoto duchovního učení připomínají po celém světě a Praha není výjimkou. Vyvrcholením celé akce bylo dnešní položení a zapálení svíček před ambasádou a svíček a vhození vzkazů lidí, kteří hnutí podporují, do schránky ambasády. Demonstrantů se však nesešlo mnoho.

Co je Fa-lun-kung, z čeho vychází a kdo se stal obětí pronásledování čínských úřadů, to všechno je od soboty k vidění na pražském Václavském náměstí. Až do odpoledne jsou otevřené dva stany s informacemi o hnutí a výstavou obrazů, které namalovaly oběti čínských represí. Kdo přijde, tak se taky může podepsat pod petici za konec pronásledování nebo napsat vlastní vzkaz. „Myslím, že kdyby celý svět vyjádřil nesouhlas, tak by to pronásledování mohlo skončit,“ řekla předsedkyně Asociace Fa-lun-kung ČR Veronika Sunová.

Od založení hnutí bylo zadrženo na 35 tisíc příznivců hnutí 

Vstup Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Hnutí Fa-lun-kung čínské úřady v prvních letech tolerovaly. Když se ale v roce 1999 sešlo před vládní budovou v Pekingu 10 tisíc jeho příznivců, kteří žádali uznání a práva, vyhodnotil to režim jako hrozbu a zaútočil. Od srpna do listopadu 1999 zadržely čínské úřady údajně až 35 tisíc vyznavačů hnutí Fa-lun-kung a pronásledování příznivců učení pokračuje dodnes.

Vydáno pod