Za tlačenici na náměstí v Č. Budějovicích nikdo nemůže

České Budějovice - Na nebezpečné akci soukromého rádia Kiss jižní Čechy na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích z letošního dubna prý nikdo nepochybil. Došli k tomu policisté po pečlivém prozkoumání bezpečnostních kamer rozmístěných po obvodu náměstí. Na 26 účastníků soutěže Vysypeme přímo mezi vás 100 tisíc korun se tehdy zranilo. Návštěvníci akce se kvůli vyhozeným poukázkám na peníze málem ušlapali. Deset lidí skončilo v nemocnici, holčička s poraněním pánve na jednotce intenzivní péče. Podle státního zástupce Josefa Richtra se konkrétního viníka nepodařilo najít.

Vyšetřovací tým tři měsíce detailně procházel záběry bezpečnostních kamer na náměstí, případ policisté prověřovali pro podezření z ublížení na zdraví. Podle Richtra nebylo zjištěno pochybení konkrétní osoby, a to ani z nedbalosti. Nedošlo tak k obvinění hlavního organizátora ani pořadatelské služby, což prosazovali někteří účastníci akce i příbuzní zraněných. „Šlapali tam po sobě, mě vytáhl nějaký pán z davu a zachránil,“ uvedl přímý svědek Martin Suchý.

Tragédie se stala 7. dubna. Organizátoři marketingové akce se rozhodli umístit na hlavní českobudějovické náměstí výsuvnou plošinu a z ní pak mezi dav rozhazovali poukázky na peníze. Událost přiměla konat i českobudějovický magistrát, který přijal zvláštní opatření. Zaměří se na scénáře každého shromáždění na náměstí a bude se snažit podobným akcím v budoucnu zabránit. „Město bude velmi rezervované při povolování akcí, jejíž součástí jsou loterie, výhry a různé podobné podniky,“ nechal se slyšet primátor Juraj Thoma.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Záchranáři, kteří se na náměstí sjeli, přirovnali zásah k hromadnému neštěstí. Na místě zasahovalo sedm lékařských posádek, které se na náměstí opakovaně vracely. Zástupci rádia se druhý den odmítli ke akci vyjadřovat, distancovala se od ní tehdy i radnice.

Veřejný pořádek byl zajišťován ze strany městské policie v Českých Budějovicích a pořadateli soukromé ochranné služby. Akce nebyla policii hlášena. My jsme na místě byli z vlastní iniciativy a situaci jsme monitorovali," komentovala situaci těsně po akci mluvčí českobudějovické policie Regina Tupá.

Jedinými potrestanými tak zůstávají právě velitelé policejních složek, které na akci dohlížely. Dostali od  magistrátu pokuty, primátor navíc odvolal úřadujícího velitele směny.

Tlačenice na českobudějovickém náměstí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod