Bouřka zaplavila Brno, o víkendu se čekají další

Praha - I dnes v noci v České republice řádily bouřky a silný déšť. Škody páchaly ve východních Čechách, na jižní Moravě a Vysočině. Voda vyplavila několik sklepů a zkomplikovala dopravu. Řeka Svratka dosáhla ve Veverské Bítýšce třetího stupně povodňové aktivity, a hasiči proto museli evakuovat pětaosmdesát dětí z tábora v Herolticích na Brněnsku. V tuto chvíli je Svratka na druhém stupni. Další přívalové deště se v Česku očekávají v pátek a v sobotu, kdy znovu hrozí bouřky. Varoval před tím Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ).

Meteorologové popisují výhled na pátek a sobotu následovně: „V oblasti zvlněné studené fronty se budou vytvářet bouřky, které budou později odpoledne a večer v západní polovině Čech místy doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a silným nárazovým větrem. V noci budou tyto nebezpečné jevy postupovat přes východní Čechy na Moravu a do Slezska a postupně se bude jejich četnost snižovat a intenzita slábnout. V sobotu však mohou ještě na východě Moravy a Slezska zesílit.“

Vítr může v nárazech dosáhnout až devadesátikilometrové rychlosti, tedy síly vichřice. Napršet může až kolem 40 milimetrů na metr čtvereční během tří hodin, menší toky se mohou ojediněle a krátkodobě rozvodnit. Varování ČHMÚ platí pro celou republiku, pro západní část země od pátečních 15:00 do sobotní noci, pro východní část republiky a Moravu od pátečních 23:00 do sobotního odpoledne.

Bouře udeřila v Brně

V průběhu dnešní noci pokračovaly bouřky ve východní části republiky. Podle policie měla bouře večer vážné následky na Blanensku a Brněnsku. Provoz na řadě silnic ztížily spadané stromy, hasiči také čerpali vodu ze sklepů a dalších prostor. Uzavřen zůstává i hrad Veveří. V mnoha ulicích v Brně večer stála voda, na jiných místech vytékala přeplněnou kanalizací tak prudce, že s sebou brala kanálové poklopy. Voda natekla i do policejních cel v Příční ulici.

Naprosto specifická situace nastala v brněnské Kamenné kolonii, kde chybí kanalizace a voda tak při každém dešti stéká po nezpevněné cestě. I dnes se jejím středem valil dravý potok. „Vydatné srážky se vyskytly ve východní polovině našeho území. Nejvíce to bylo ve večerní bouřce v Jihomoravském kraji, kdy spadlo během hodiny až kolem 43 milimetrů srážek,“ doplnil meteorolog Pavel Borovička.

Podle hejtmana Michala Haška je zatím příliš brzy na vyčíslení škod. „Žádná taková čísla nemáme. Škody jsou jak na veřejném majetku, tak soukromých stavbách. Dá se odhadovat, že půjde o statisíce a miliony korun,“ uvedl Hašek.

Velká voda komplikovala život také obyvatelům Žďárska na Vysočině, tento měsíc tam řádila už podruhé. Za jedinou hodinu se prohnala deseti obcemi a hasiči tam jen za noc vyjížděli k padesáti případům. Evakuovali také 45 dětí z letních táborů, které byly v blízkosti rybníků a hrozilo protržení hrází.

Vydáno pod