Kohout: Kanada teď zřejmě víza nezavede

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout dnes v pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl, že v tuto chvíli nemá česká diplomacie žádnou indikaci, že by chtěla Kanada zavést vízovou povinnost vůči ČR. Poté, co se do jednání vložil také předseda Evropské komise José Manuel Barroso a jednal o tomto kroku s kanadským ministrem zahraničí, podle Kohouta Kanada znejistěla a pravděpodobnost zavedení víz se výrazně snížila.

„Počet žadatelů o azyl v Kanadě v posledních týdnech klesá a naopak Romové, kteří v Kanadě žádali o azyl, mají v úmyslu se vrátit do České republiky,“ uvedl V OVM Kohout s tím, že to vnímá jako velmi pozitivní signál, který má vliv i na rozhodování kanadské strany.

I přesto Kohout připustil, že nějakou mírnější formou může Kanada bezvízový styk zkomplikovat. „Může se jednat o analogie k bezvízovému styku třeba s Amerikou, to znamená třeba elektronické registrace… kontroly na letištích. Je celá řada dalších postupů, které mohou vést k tomu, že víza nebudou zavedena a do jisté míry budou řešeny problémy, které Kanada má,“ předeslal Kohout.

Reportáž Jany Čermákové a Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Podmínky pro imigranty v Kanadě jsou nepříjemné

Životní podmínky azylantů v Kanadě jsou v současnosti mnohem nepříjemnější, což přivádí některé imigranty zpět do ČR. „Kanada zavedla tábory pro azylanty, které zdaleka nejsou tak příjemné, jako byly ještě před rokem,“ potvrdil Karel Schwarzenberg.

Návrat azylantů z Kanady potvrzuje také vedoucí sociálního odboru Prahy 14 David Beňák. „Máme informace, že se vrací. Azylová procedura v Kanadě je zahlcena v mnoha otázkách, zřejmě i bydlení je špatné,“ sdělil ČT Beňák. Podle něj by se ale měly řešit příčiny odchodu Romů. Přestože ekonomickou motivaci emigrantů nevylučuje, za primární důvod odchodu Romů považuje Beňák sílící extremismus.

Karel Schwarzenberg:

„Případné zavedení víz by byla skvělá příležitost, kde by Evropská unie mohla demonstrovat jednotu a že je schopná použít silnějších prostředků, nejen když jde o problémy velkých států, nýbrž i když jde o problémy států malých. V období kolem konečného schvalovaní Lisabonské smlouvy by byla Evropská unie nucena prokázat, že se dokáže zastat také menších států.“

Se zavedením víz by Kohout požadoval společný postup EU

V případě zavedení víz ze strany Kanady by česká diplomacie požadovala společný postup zemí ervopské sedmadvacítky vůči Kanadě. Jan Kohout připustil, že takové rozhodnutí by nemuselo mít podporu všech členských zemí, ale v tu chvíli bychom se mohli odvolávat na klauzuli solidarity.

„Nemusí toto rozhodnutí získat podporu všech členských zemí, ale na to se dá reagovat žalobou před Evropským soudním dvorem s otázkou, zda platí klauzule solidarity, která říká jeden za všechny, všichni za jednoho, nebo neplatí.“