Pražské památky mění správce. Opozici se nelíbí vazba na politiky

Praha – O pražské památky se bude nově od srpna starat společnost ABL FM Services. Staroměstskou radnici, Petřínskou rozhlednu a další objekty už nebude mít na starost Pražská informační služba (PIS). Té vynesla správa památek každý rok přibližně 45 milionů korun, teď od ABL by měla vyinkasovat o pět milionů korun více. Nový správce, který uzavřel s městem smlouvu na jeden rok, má do památek především přilákat více turistů. Dnes představil, jak toho hodlá dosáhnout. Například personál památek bude oblečen v historických kostýmech, měl by být lépe jazykově vybaven a na malostranské mostecké věži bude trubač každou hodinu ohlašovat čas. Pronájem památek kritizují pražští opoziční radní a také poukazují na propojení firmy ABL s politickou stranou Věci veřejné. Firma to odmítá.

I díky hospodářské krizi ubývá turistů a právě novinky z dílny ABL by měly pomoci nepříznivý stav zvrátit. Podle údajů PIS navštívilo spravované pražské památky například v letos v březnu 52 207 turistů, loni to přitom bylo 89 403. ABL chce proto pravidelně pořádat kulturní akce typu historických trhů nebo šermířských soubojů. Hodlá vytvořit nový navigační systém pro turisty nebo instalovat dotykové panely s připojením na internet pomocí wi-fi. Plánuje také zefektivnit výběr vstupného. Metropole po roce nové správcovství vyhodnotí.


Společnost se bude starat o mostecké věže, Petřínskou rozhlednu, Prašnou bránu, kostel sv. Mikuláše a Staroměstskou radnici. Budovy ale zůstanou i nadále v majetku Prahy. Zároveň bude firma zajišťovat úklid, odvoz odpadu, propagaci, hlídání objektů a podobně. Zodpovědná bude také například za to, když si na namrzlých schodech před kostelem sv. Mikuláše někdo zlomí nohu. Nový správce se zaručil, že v letošním roce nebude zvyšovat cenu vstupného, zatím se ale neví, jak to bude v příštím roce. Bez souhlasu Prahy se vstupné ale zvýšit nemůže.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Opozici se změny nelíbí, poukazuje na propojení se stranou Věci veřejné 

Pronájem památek se nelíbí některým opozičním zastupitelům. Firma je totiž určitým způsobem spojena s politickou stranou Věci veřejné, která působí na dvou pražských radnicích; pronájem památek je navíc nevyzkoušený a tudíž riskantní. „Firma, která je bezprostředně navázána na velmi ambiciozní politickou stranu, tak to samozřejmě nevzbuzuje úplnou důvěru,“ řekl zastupitel a člen kulturního výboru Miroslav Poche (ČSSD). Firma ABL si zadala inzerát do předvolebního časopisu strany Věci veřejné, za který údajně zaplatila přes 12 milionů korun. Přítelkyní ředitele firmy ABL Víta Bárty je místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová, zastupitelka na Praze 5. Jeho matka Jiřina je za stranu zastupitelkou na Praze 1. Bárta přiznává, že stranu podporuje, spojení s firmou ale odmítá. Do výběrového řízení na pronájem se navíc přihlásil pouze jeden účastník - právě ABL.

ABL FM Services

Společnost ABL FM Services vznikla před 17 lety s cílem nabídnout pořadatelské služby Státní opeře Praha. Dosud podobné služby zajišťovala rovněž pro akce jako je Česká miss, Český slavík, Ples v opeře, festival České hrady nebo projekt Bouda Národního divadla. Bezpečnostní služby pak provozuje pro některá obchodní centra a hotely. Obrat holdingové společnosti se pohybuje kolem jedné miliardy korun ročně. Firma na správcovství do konce roku nevydělá ani korunu, zisky očekává až v dalším roce.

  • Karlův most autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/975/97442.jpg
  • Kateřina Klasnová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/855/85403.jpg
  • Staroměstské náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/975/97447.jpg
Vydáno pod