Odpovědnost za zranění muže na CzechTeku nese stát

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uznal oprávněnost žaloby, kterou se Tomáš Pavlacký domáhá na ministerstvu vnitra náhrady škody za utrpěné zranění oka na technoparty CzechTek. Rozsudek zatím není pravomocný. O tom, kolik peněz má vnitro Pavlackému zaplatit, se bude rozhodovat až v další části řízení. Jakou částku bude Pavlacký po vnitru chtít, zatím neví.  Jeho právník Matěj Dvořák dnes uvedl, že suma bude zahrnovat bolestné, ušlý zisk a ztížení společenského uplatnění. Pravděpodobně půjde o přibližně 100 tisíc korun. Pavlacký doplnil, že mu nejde o to, aby vysoudil velkou částku, ale aby se ukázalo, že se na CzechTeku stalo něco špatného.

V roce 2005 zasahovaly na technoparty u Mlýnce na Tachovsku tisícovky policistů. Pavlackého zasáhla do levého oka plechovka se slzným plynem, která podle něj vylétla z kordonu těžkooděnců. Očitého svědka ale neměl a viník se nenašel. Zástupkyně ministerstva vnitra proto dnes poukazovala na to, že zranění mohl způsobit i některý z technařů, kteří policejní rozbušky vrhali zpět na těžkooděnce. „V tomto řízení měl stát prokazovat, že to byl pan Pavlacký, který zavdal nějakou příčinu útoku policistů na jeho osobu. A to v řízení nebylo nijak prokázáno,“ řekl ČT Dvořák. Zástupkyně verdikt odmítla komentovat.

Pětatřicetiletý muž, který přijel na festival hrát se svou kapelou, se živí jako asistent režie. Po zranění má trvalé následky - o třetinu se mu zmenšilo zorné pole. Lékaři mu operovali poraněnou sítnici, léčba si vyžádala tři měsíce. „Myslel jsem si, že to oko je úplně… pryč, měl jsem ruku plnou krve, byl jsem v šoku. Proběhl jsem s křikem kordónem a odchytil jednoho policistu, který mě odvedl k sanitce,“ popsal s tím, že až dvě hodiny poté se v nemocnici dověděl, že o oko nepřišel.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)


Pavlacký vnitro žaluje už počtvrté, úspěšný je poprvé. V minulosti například společně s dalším zbitým účastníkem CzechTeku Daliborem Záhorou marně žádali soud, aby vnitru nařídil upustit od omezování jejich práv na podobných akcích. Loni se žalobou na vnitro uspěl Ondřej Holous, když chtěl písemnou omluvu a odškodné za nepřiměřený zásah. Nelíbilo se mu ale přiznaných deset tisíc, a tak se odvolal.

Organizátoři technoparty CzechTek si před třemi lety pronajali kvůli pořádání akce louku u Mlýnce. Majitelé okolních pozemků, po nichž technaři na místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení. Policie proti zhruba 5000 mladých lidí opakovaně tvrdě zasáhla. Postup policie na CzechTeku vyšetřovala Inspekce ministra vnitra. Obdržela přes stovku trestních oznámení, většinu z nich ale odložila - buď kvůli přílišné obecnosti, nebo proto, že se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů.

Hi-res
Zdroj: ČT24