Reportéři ČT: Tři hlasy pro golfovou biorezervaci Klánovice

Praha - Česká republika se stává zemí s nebývale četným výskytem golfových hřišť. I když čeští golfisté nedosahují nikterak oslnivých výsledků na mezinárodních soutěžích, doma ve své zemi mají největší výběr golfových terénů ve střední Evropě. Tato disproporce se zřejmě ještě navýší. Další zelený výběh pro daleko letící míčky a klidné sportovce má vzniknout na východním cípu Prahy - v unikátní přírodní rezervaci klánovického lesa. Kvůli devítijamkovému terénu se má vykácet nejméně osm hektarů porostu. Ještě před nedávnem bylo vedení pražského obvodu s tímto projektem nespokojeno, v místních volbách totiž získali převahu veskrze jeho odpůrci. Za výstavbu nového golfového areálu se však na posledních chvíli postavili tři zastupitelé.

Na klánovickém úřadě probíhají bouřlivé diskuze ohledně golfového hřiště, které se již několik let podnikatelé snaží postavit v místním lese. Napjaté pohledy obou táborů nyní nejčastěji spočívají na třech zastupitelích, kteří i přes volební slib vyjádřili podporu pro klánovický golf. Občané proto vyvíjejí na místní úřad tlak a požadují definitivní rozhodnutí formou referenda.

Klánovický les je největší lesní plochou na území Prahy. Pro vybudování hřiště by se muselo vykácet nejméně 8 hektarů hustého porostu, což jsou asi 2 procenta lesa. Z povrchu by tak zmizely padesátileté až osmdesátileté borovice, modříny a lípy, a to i na území přírodní rezervace. Tři dráhy by dokonce zasáhly až do výjimečné a Evropou chráněné lokality Blatov. „Z našeho úhlu pohledu je to citelný zásah v několika oblastech. Je to změna ovzduší, což vyplývá jednoznačně z komise životního prostředí Akademie věd České republiky. Je to řada motýlů, brouků a jiných chráněných druhů, které prokazatelně žijí v klánovickém lese,“ uvádí jeden z odpůrců výstavby sportovního areálu v tamní rezervaci.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Golf v Klánovicích byl již jednou schválen

Investoři však místních vysvětlují, že chtějí obnovit tradici exkluzivního lesního hřiště, které zde fungovali před šedesáti lety. Dodávají, že vyšší podíl golfových drah by lesu naopak prospěl. „Záměr počítá s tím, že máme navrženou řadu zlepšujících a eliminačních opatření tak, aby  zájmy ochrany přírody nejenom zůstaly zachovány ale byly také vylepšeny,“ vysvětluje zástupkyně budovatelské firmy. Ta se opírá o územní plán z roku 1999. Tehdy obec i magistrát celý projekt schválily. Místní se začali angažovat až v roce 2004, kdy přišel současný investor, který zjišťoval, jak získat možnost začít na pozemcích stavět. Parcely totiž patří státním lesům.

Klánovičtí od té doby uspořádali několik protestních setkání. Svůj názor dali najevo ve volbách a poslali do zastupitelstva osoby, které s celou záležitostí nesouhlasily. Mají však proti sobě silného názorového soupeře - primátora Pavla Béma a ODS, která má 60 procent hlasů na magistrátu. Návrh, který má výstavbě zabránit, leží na magistrátu už více než tři roky bez odezvy. Po zjištění faktu, že pozastavení projektu se bude na magistrátu těžko prosazovat, tři klánovičtí zastupitelé porušili předvolební sliby a podpořili stavbu devítijamkového hřiště. „Prošel jsem si ten les, prošel jsem si i projekt. Seznámil jsem se s předběžnou částí studie a došel jsem k tomu názoru, že by to v tom lese nebylo špatný,“ řekl starosta Klánovic Jaroslav Losert.

Referendum nemusí hrát žádnou roli

Jedna třetina klánovických voličů podepsala žádost o referendum a zastupitelé v úterý schválili termín plebiscit letos na podzim. Jen pár minut poté ale podpořili naprosto zásadní dokument - návrh územního plánu, který umožňuje stavbu devíti golfových drah. Občané jsou rozčarováni a nezávislí právníci jim dávají za pravdu. „Vůbec neměli posílat ten návrh na změnu územního plánu magistrátu. V tu chvíli vlastně jednají proti vůli těch občanů, kteří nechtějí, aby o tom rozhodlo zastupitelstvo, ale chtějí, aby o tom rozhodli sami v tom referendu, což jim zákon umožňuje,“ vysvětlila právnička Jana Knapová.

Povolení stavby se bude projednávat na úřadech i v případě, že občané vysloví v referendu nelibost. Klánovická radnice už bude mít pouze hlas účastníka řízení. Tento hlas přitom úřady mohou, ale také nemusí respektovat.