Do Tábora se sjeli homosexuálové i extremisté

Tábor - Gayové a lesbičky se dnes sjeli do Tábora na festival Queer Pride. Ten začal v poledne průvodem 350 homosexuálů z Čech i zahraničí. Tábor si ke shromáždění vybrala i jiná skupina - asi třicítka pravicových extremistů z Dělnické strany, která se sešla na Husově náměstí, aby zhodnotila výsledky voleb do Evropského parlamentu.

Extremisté ve svých projevech zdůraznili, že se na žádné střety nechystají. Stovky policistů včetně vrtulníku byly i přesto ve střehu. „Neasistovali jsme u žádného incidentu,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Policisté již od rána hlídkovali na nádražích a v centru města. Táborští radní vydali prohlášení, že s akcí pravicových radikálů nesouhlasí. Podle starostky Hany Randové ale radnice nenašla zákonnou možnost, jak shromáždění extremistů zabránit. „Kdybychom jí měli tak jsme jí samozřejmě využili,“ dodala Randová.

Akce se v Česku konala podruhé

Festival Queer Pride má být oslavou lidí s lesbickou, gay, bisexuální, transsexuální a intersexuální identitou. „Gay pride je celosvětová akce, připomínáme si den hrdosti v roce 1969. Byl to den, kdy bylo zahájeno gay a lesbické hnutí,“ vysvětlil předseda Gay Iniciativy Jiří Hromada. Táborem také projely alegorické vozy. Trasa průvodu vedla přes Nové a Staré Město, Žižkovo náměstí a stočí se do údolí pod hradbami města. V tamějším kulturním domě je na večer přichystán kulturní program.

Akce navázala na první velký průvod gayů v Česku, který loni 28. června prošel Brnem. Kvůli útokům odpůrců byla ale jeho trasa kratší a místo dvou hodin trval 20 minut. Policie zadržela 15 extremistů. Osoby, které na účastníky průvodu házely ještě před jeho začátkem výbušky a po jeho skončení slzné granáty, zatím nevypátrala. Slzný plyn zasáhl podle odhadu svědků několik desítek lidí.

Pochod homosexuálů
Zdroj: ČT24