Kuchtová si chce znovu podat přihlášku do Strany zelených

Praha - Bývalá místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová zvažuje, že si znovu podá přihlášku do strany. Bývalá ministryně školství byla spolu s dalšími třemi členy stranické frakce vyloučena počátkem jara. Po neúspěchu v eurovolbách ale odstoupil bývalý předseda Martin Bursík a současný lídr Ondřej Liška prohlásil, že by se vyloučení členové mohli vrátit zpět formou nových přihlášek. Kuchtová chce podle svých slov přispět ke sjednocení strany, ráda by za zelené na podzim kandidovala do sněmovny.

Stranu čeká po propadáku v eurovolbách rozhodnutí, kam dál. Se dvěma procenty voličů by se totiž do sněmovny nedostali. Nyní musí rychle řešit obsazení kandidátek a program pro mimořádné sněmovní volby. V sobotu Liška požádá širší vedení strany, aby mohl vést stranu do října, kdy se volby uskuteční. Až po nich plánují zelení uspořádat volební sjezd.   

O východisku z volební prohry jednalo vedení zelených v neděli v Brně. „Hodláme se spojit s těmi, kteří se cítí opozicí ve vlastní straně, a tak nastartovat proces jejího sjednocování,“ citoval místopředsedu zelených Martina Andra deník Právo. Kuchtová výzvu cítí jako pokus o navázání komunikace se členy frakce, kteří vyloučeni nebyli. Liška podle jejího mínění neprojevil velký zájem o spolupráci s ní a dalším mluvčím frakce Martinem Čáslavkou.   

Koncem jara Kuchtová požádala o ustavení smírčí komise, která by ještě jednou prozkoumala její vyloučení. Když byl do komise nominován předseda revizní komise, která návrh na vyloučení formulovala, podala Kuchtová žádost o jeho výměnu. Dosud nedostala reakci. Už dříve uvedla, že by chtěla za zelené do sněmovny kandidovat. „Pokud to ale nepůjde, nechci do voleb za každou cenu,“ upřesnila. Myslí si, že by byla možná i dohoda s hnutím Zelení, které kandidovalo do evropských voleb samostatně.