Prezidentem se stal opět Václav Klaus

Praha - Novým prezidentem České republiky se stal Václav Klaus. Ve třetím kole druhé volby hlavy státu získal Klaus celkem 141 hlasů. Hlasovalo pro něj 93 poslanců a 48 senátorů, což při účasti 279 zákonodárců ve Španělském sále stačilo na vítězství. Pro Jana Švejnara zvedlo ruku celkem 111 volitelů.

Po vyhlášení výsledků vystoupil jako první s projevem staronový prezident Václav Klaus. Poděkoval volitelům za důvěru a hlasy a ocenil důstojný průběh páteční volby oproti minulému týdnu. Odkázal na oba své kandidátské projevy, které podle něj i nadále platí. Zdůraznil proto jen, že je třeba jít dále a dívat se dopředu. Rozpolcenost politické scény by neměla brzdit cestu vpřed, řekl. „Budu prezidentem všech občanů České republiky a stejně tak prezidentem vás všech,“ zakončil Klaus svůj projev.

Poté vystoupil jeho protikandidát Jan Švejnar, který nejprve pogratuloval Klausovi k vítězství a popřál mu hodně štěstí při výkonu prezidentské funkce. Poté poděkoval volitelům, lidem, kteří mu pomáhali s kampaní, své rodině a všem občanům Česka. Důvěry občanů si váží. „Udělám vše, co budu moci, co bude v mých silách, abych Českou republiku co nejvíce podpořil a pomohl jí ve všem, co bude potřeba,“ uzavřel svoje vystoupení Švejnar.

Bývalého premiéra Miloše Zemana potěšilo znovuzvolení Václava Klause. „Ač s mnoha názory Václava Klause nesouhlasím, vážím si nejenom toho, že se dokázal dohodnout, ale především toho, že dokázal uzavřené dohody také dodržovat. To je v české politice bohužel vzácnost.“ Druhému kandidátovi Janu Švejnarovi podle něj uškodila podpora některých zákonodárců. Zeman také zmínil, že zejména v první volbě prestiž parlamentu utrpěla.

V přestávce mezi druhým a třetím kolem jednal poslanecký klub zelených. Straně zelených totiž chyběla nemocná Olga Zubová. Do Kutné Hory se za ní vypravila ministryně Džamila Stehlíková, aby ji přemluvila k účasti ve třetím kole. V jejím bytě ji ale údajně nenalezla.

Zubová řekla České televizi, že celý den byla doma a spala. V úterý se podrobila operaci, ale dnes jí bylo ještě špatně a dokonce omdlela. Jan Švejnar nemocné poslankyni vzkázal, že kvůli němu na Hrad jezdit nemusí, že zdraví je přednější.

Ve druhém kole dostal Klaus od poslanců a senátorů 141 hlasů, Jan Švejnar obdržel 126 hlasů. Pro Klause hlasovalo 93 poslanců a 48 senátorů. Pro Švejnara zvedlo ruku 94 poslanců a 32 senátorů. Zřejmě se tak splnily hrozby komunistů, protože Jan Švejnar prošel do druhého kola jen o jeden hlas.

V prvním kole pro Klause hlasovalo 93 poslanců a 48 senátorů. Pro Švejnara 104 poslanců a 32 senátorů. Celkem získal v prvním kole Klaus 141 hlasů, jeho protikandidát 136.

Zákonodárci si odhlasovali, že volba prezidenta proběhne veřejně, respektive neprošel návrh předsedy sněmovny Vlčka o tajné volbě, a proto poslanci a senátoři hlasovali způsobem opačným.

Po projevech všech tří kandidátů a rozpravě volitelů krátce před pauzou na oběd oznámila kandidátka KSČM Jana Bobošíková, že svou kandidaturu stahuje. „Protože mezi první a druhou volbou byl tak krátký čas, že KSČM mi nemohla domluvit větší podporu, stahuji svou kandidaturu,“ řekla europoslankyně.

První prezidentský mandát Václava Klause vyprší 7. března. Do té doby musí předseda sněmovny Vlček svolat třetí letošní společnou schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, na které nově zvolený prezident složí Ústavou předepsaný slib. Pak se teprve ujme svého druhého pětiletého funkčního období.