Šéf kontrolního výboru: Dohnal by měl odstoupit sám

Praha - Ve vrcholných státních úřadech se schyluje k unikátní situaci, kdy bude pečlivě kontrolována instituce, která sama kontroluje jiné. Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny totiž prověří, jakým způsobem hospodaří Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) a zejména jeho nejužší vedení. Podnětem se stala kauza samotného šéfa Františka Dohnala, který si měl ze státních peněz nechal platit dva byty, tři auta a úřad za jeho vedení údajně vypisoval zakázky tak, aby nemusela vznikat výběrová řízení. Na nedostatky v účetnictví NKÚ upozornilo pověřené kolegium z řad poslanců, jejichž zjištění již došlo ke kontrolnímu výboru sněmovny. Jeho předseda Vladimír Koníček v těchto dnech připravuje návrh na podání kárného řízení, podle jeho slov by však Dohnal měl kvůli poškození pověsti úřadu odstoupit sám.

Právě dnes Poslanecká sněmovna pověřila Koníčkův výbor ke kontrole hospodaření NKÚ. Koníček hodlá již během následujících 14 dnů svolat kontrolní skupinu ke schůzi, na které se rozhodne o způsobu prověření Dohnalových aktivit. „Domnívám se, že tu kontrolu bude provádět nezávislá, auditorská firma, která bude muset být zvolena ve výběrovém řízení,“ vysvětlil Koníček. S kontrolou by chtěl začít co nejdříve, neboť z právního hlediska je možné, že k některým finančním úkonům a smlouvám se revize nebude moci z časových důvodů vrátit.

„Pokud by tam byly zjištěny nedostatky, které by byly starší než 1 rok, tak by ani nebylo možné zahájit kárné řízení, protože by se považovaly za promlčené,“ dodal Koníček. Auditor by se měl v první řadě zabývat nálezy kolegia z loňského rozpočtu, tedy zejména náklady nájemného u dvou bytů či nákupu uměleckých děl z peněz rezervního fondu. Dohnal již dříve celou záležitost označil za politický útok na vlastní osobu. Za několik dní však oznámil, že už nebude využívat luxusní byt v Praze na Vinohradech. Nákup dvou luxusních vozů BMV, kvůli jejichž využívání byl Dohnal kritizován, byl prý schválen už před jeho nástupem do funkce.

Interview ČT24

„Trestný čin? To nechám na posouzení jiným“

Vladimír Koníček:

„Zvýšené náklady na nájem, užívání bytu vedením NKÚ, nákup uměleckých děl… Mně by stačilo, kdyby se zadání soustředilo právě na tyto záležitosti.“

„Jeho postoj (Dohnala) ke zprávě poslanců byl absolutně odmítavý. Byl vyzýván, aby tyto záležitosti vysvětlil, on však pouze přečetl prohlášení, že to považuje za politický útok. Politiku do toho však tahá sám pan prezident Dohnal,“ dodal Koníček v rozhovoru pro ČT. Členům dolní parlamentní komory také vadí, že úřad opakovaně upravoval rozsah zakázek tak, aby jejich hodnota klesla pod dva miliony korun.

Kontrolní výbor nedávno navrhl zahájit s Dohnalem kárné řízení. Pokud kárná komora úřadu dospěje k závěru, že se provinil, může kauza Františka Dohnala skončit napomenutím, snížení platu i odvoláním z funkce. „Mým podáním se bude zabývat kárná komora NKÚ, může to třeba přerušit a předat to orgánům trestného řízení. Nejvyšším trestem může být návrh poslanecké sněmovny k odvolání ředitele. Zda se jedná o trestní čin, to nechám k posouzení například Úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže, ale k porušení zákona v případě ředitele určitě došlo,“ zakončil Koníček.

Vydáno pod