Lidovci i ČSSD žádají hlavu ministryně zdravotnictví

Praha - Tři lidovečtí poslanci vyzývají premiéra Jana Fischera, ať odvolá ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a jejího prvního náměstka Marka Šnajdra. Důvodem je podle Michaely Šojdrové, Jiřího Carbola a Ludvíka Hovorky to, že ministerstvo schválilo sloučení Zdravotní pojišťovny Agel a Hutnické zaměstnanecké pojišťovny, a to týž den, kdy se sněmovna shodla na zpřísnění podmínek pro slučování. Stejnou výzvu večer prezentovalo i předsednictvo ČSSD.

„Vedení ministerstva pohrdlo jasnou vůlí Poslanecké sněmovny jako legitimního představitele občanů České republiky. Žádáme premiéra, aby osoby odpovědné za toto rozhodnutí, především ministryni Juráskovou a prvního náměstka Šnajdra okamžitě odvolal z jejich funkcí a podnikl další kroky nezbytné k nápravě důsledků tohoto rozhodnutí,“ uvádí se v prohlášení tří poslanců.    

Místopředseda ČSSD po večerním jednání uvedl, že je sloučení pojišťoven v rozporu s dohodami, které vedly ke vzniku Fischerovy vlády. Podle sociálních demokratů se kabinet rozhodl nečinit žádné nevratné kroky, sloučení pojišťoven ale mezi takové kroky patří.  

Premiér Fischer reagoval na výzvu SMS zprávou: „Načasování fúze pojišťoven nepovažuji za šťastné. Ministryně zdravotnictví však postupovala podle platného zákona. K jejímu odvolání nevidím důvod a rozhodování o ministerských náměstcích není v mé pravomoci.“ První náměstek Marek Šnajdr pak zdůraznil, že ministerstvo zdravotnictví rozhodovalo ve správním řízení a muselo dodržet platný zákon. Pokud poslanci toto ministryni vytýkají, vyzývají ji vlastně k porušování zákona. „Tato trojka si velmi hystericky hledá místo na politickém slunci, aby se zviditelnila,“ dodal Šnajdr.   

Vláda připravuje další zpřísnění fúzí pojišťoven 

Tři lidovečtí poslanci vidí ve spojení pojišťoven první krok v naplnění plánu na ovládnutí tří zdravotních pojišťoven jedním subjektem a vytvoření neformálního koncernu velké pojišťovny a sítě zdravotnických zařízení. Vyzvali proto ministryni, aby jim kroky svého resoru podrobně vysvětlila. „Je to nevratný krok, který má za následek a bude mít za následek, že ten systém zdravotního pojištění je takto tunelován,“ uvedl poslanec Ludvík Hovorka.   

Vláda připravuje další zpřísnění podmínek pro fungování zdravotních pojišťoven. Mimo jiné chce, aby stejný subjekt nemohl vlastnit zdravotní pojišťovnu a zdravotnické zařízení. Agel a.s. má vedle vlastní zdravotní pojišťovny také téměř tři desítky nemocnic, poliklinik, laboratoří a lékáren, většinu na Moravě. I kdyby poslanci návrh schválili, zpětně nelze nové podmínky na Agel uplatnit. „Takové obavy nemám, ministerstvo zdravotnictví posoudilo, že to je podle právních norem,“ uvedl generální ředitel Hutnické zaměstnanecké pojišťovny Zdeněk Vrožina.

Pojišťovna Agel a Hutnická zaměstnanecká se sloučí k 1. červenci a dohromady budou mít 430 tisíc pojištěnců. Management pojišťovny navíc jedná i o další fúzi, ta by měla proběhnout na podzim s Českou národní zdravotní pojišťovnou.

Operace
Zdroj: ČT24
Vydáno pod