SOG neboli elitní jednotka Vojenské policie končí

Praha - Vedení ministerstva obrany a Vojenské policie se ve středu zřejmě definitivně rozhodla zrušit ve stávající podobě Útvar speciálních operací Vojenské policie, známější pod anglickou zkratkou SOG. Několik desítek příslušníků této elitní jednotky se zkušenostmi ze zahraničních misí se prý o práci bát nemusí, dostanou na výběr z několika možností, kde v armádě dál pracovat. Reorganizaci Vojenské policie, která se dotkne SOG, potvrdilo večer i ministerstvo obrany.

Změny v podobě a náplni práce jednotky, o které se veřejnost v posledních měsících dozvěděla především kontroverzní informace o údajné nedisciplinovanosti v Afghánistánu, ve středu ministr obrany Martin Barták projednával na uzavřeném jednání s poslanci sněmovního výboru pro obranu. Výbor kromě toho také podpořil v pondělí vládou schválený materiál o zahraničních misích české armády pro rok 2010. Všichni poslanci o něm budou hlasovat v úterý.

Podle informací z několika zdrojů si budou moci nynější příslušníci SOG vybrat z několika možností, jak v armádě pokračovat. Budou moci nastoupit ke dvěma jiným součástem struktury Vojenské policie - ochranné službě nebo k nově zřizované zásahové skupině Vojenské policie.

Vojáci z jednoty SOG se nemusí bát o práci (zdroj: ČT24)

SOG mají takový výcvik, že mohou být kdekoliv v armádě   

Další možností pro ně bude nástup k 601. skupině speciálních sil, která by i v souvislosti s chystanými změnami měla v Praze nově zřídit jednu svou rotu. Bojovníci s výcvikem, jaký mají lidé ze SOG, podle všeho nebudou mít problém najít uplatnění například ani v policejním Útvaru rychlého nasazení (URNA).

„Oficiálně čekáme na rozhodnutí. Ale na pozadí stále běží přípravy na naše zrušení a předání materiálu,“ popsal tento týden situaci u jednotky jeden z jejích členů. „V podstatě počítáme s tím, že končíme. Chceme ale odejít se zvednutou hlavou,“ dodal.

SOG měla údajně odmítnout bojovat po boku afghánských vojáků 

O Útvaru speciálních operací totiž média na jaře psala v souvislosti s jejich údajným loňským odmítnutím bojovat po boku spojeneckých vojáků v Afghánistánu. Působení SOG začala vyšetřovat Inspekce ministryně obrany poté, co na sebe dvě skupiny vojáků žalovaly v dopise tehdejší šéfce resortu Vlastě Parkanové.

Kvůli situaci u jednotky rezignoval dlouholetý šéf Vojenské policie Oldřich Kubát, nahradil ho právě šéf inspekce Ložek. Ten za muži ze SOG v prohlášení pro média stál a tvrdil, že pochybení se týkala jen plánování a že chce skupinu vrátit na špici mezi elitní útvary armády.