Akvitisté Greenpeace okupují komín elektrárny v Prunéřově

Prunéřov (Chomutovsko) - Devět aktivistů ekologické organizace Greenpeace dnes ráno vylezlo na třísetmetrový komín Elektrárny Prunéřov II, která patří společnosti ČEZ. Požadují, aby firma při plánované obnově elektrárny použila buď nejekologičtější technologii spalování uhlí, nebo provoz do roku 2015 úplně uzavřela. Hnutí Greenpeace o tom informuje na svých webových stránkách. Na komíně v Prunéřově aktivisté protestovali už před půl druhým rokem. Podle vedoucího klimatické a energetické kampaně Greenpeace Jana Rovenského může být elektrárna zodpovědná za smrt až šedesáti lidí ročně.

Devět lezců Greenpeace dnes v 06:00 bez obtíží proniklo do areálu elektrárny. Aktivisté vylezli až na vrchol komína a poté se vrátili na předposlední plošinu ve výšce 250 metrů. Nyní chystají rozvinutí jednoho z transparentů. Část z nich chce na komíně zůstat do čtvrtka. „ČEZ bez ohledu na platné právní předpisy, tlak místních obyvatel i požadavky ministerstva životního prostředí trvá na tom, že při obnově Prunéřova použije zastaralou technologii a bude ji provozovat další čtvrtstoletí,“ uvádí se na stránkách Greenpeace.

Jan Rovenský:

„Použití jakékoliv jiné než nejlepší dostupné technologie znamená, že v následujících desetiletích zemřou stovky lidí ve světě jen proto, že ČEZ chce na rekonstrukci elektrárny ušetřit. ČEZ je nejbohatší česká firma. Pokud nemá na nákup skutečně moderní technologie, měla by záměr na obnovu elektrárny zrušit a v dohledné době ji uzavřít.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)


Podle severočeského mluvčího ČEZ Oty Schneppa se aktivisté do elektrárny přes plot prostříhali: „Po poslední návštěvě jsme se poučili a celá elektrárna byla obehnána novým přes dva metry vysokým plotem.“ Násilné vniknutí do areálu firmy a poškození majetku ČEZ oznámil policii. Podle mluvčí chomutovské policie Marie Pivkové ale policisté zjistili, že plot byl prostříhán zhruba před 14 dny a se vstupem ekologů do elektrárny nesouvisí. „Jsme v kontaktu s pracovníky ostrahy elektrárny a hasiči. Žádná zvláštní opatření se nedělají,“ uvedla chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková, podle které policie situaci jen monitoruje.

Ota Schnepp, mluvčí skupiny ČEZ:

„I odborníci z ČVUT souhlasně tvrdí, že jiná možná technologie pro záměr, který my zde máme, což je komplexní obnova tří bloků na 250 megawattů, momentálně není.“

Jan Rovenský, Greenpeace: „Já se přiznám, že pro mě v tomto případě nejsou autoritou odborníci z ČVUT, kteří jsou s ČEZem spjati.“

Podle Rovenského aktivisté v žádném případě plot areálu nestříhali, ale použili žebříky a přes žiletkový drát položili koberce: „Naštěstí to máme zdokumentované, nedošlo k žádnému poškození.“ Greenpeace chtějí svůj natočený příchod zveřejnit na svých webových stránkách.

Prunéřovská elektrárna vypouští nejvíce kysličníku uhličitého v zemi

Prunéřovská elektrárna vypouští nejvíce kysličníku uhličitého v zemi. Podle Greenpeace jde ročně o deset milionů tun skleníkového plynu, což je víc než všechna osobní auta v ČR. Už dva měsíce se proto společně s Ekologickým právním servisem a místním občanským sdružením Chomutov - Pod pokličkou ČEZ prosadit zvýšení účinnosti prunéřovské elektrárny až na 44 procent. Stejný krok požaduje i ministerstvo životního prostředí. Elektárna ale chystá zařízení s účiností o šest procent nižší. ČEZ oponuje, že má studii odborníků z ČVUT a posudek znalce Jana Pretela, který potvrdil, že zvolená varianta přestavby je pro daný záměr nejlepší možná. „Je jak ekologická, tak i moderní a bude významným přínosem pro životní prostředí na severu Čech,“ uvedl Schnepp.

Vydáno pod