ÚOOZ uspořádal zátah na extremisty, hrstka jich v Praze demonstrovala

Praha - Policisté v Česku zasáhli proti přívržencům krajní pravice. Advokátka Klára Slámová, která pravicové radikály často zastupuje, uvedla, že policie od úterního rána zadržela několik lidí, provedla domovní prohlídky a prohlídky aut. Akce údajně souvisela s články na internetu a koncerty. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták akci bez dalších podrobností potvrdil. Oficiální policejní místa přes své původní prohlášení vydat dnes odpoledne oficiální vyjádření od svého úmyslu na přání státního zástupce upustila. Zhruba 40 příznivců radikální pravice večer prošlo za dohledu policie pražskou Bartolomějskou ulicí před policejním sídlem.

Mluvčí Okresního státního zastupitelství Brno-venkov Hynek Olma uvedl pouze to, že skupina lidí je podezřelá ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Počet zadržených lidí během razie se pohybuje okolo 10.

Mluvčí státního zastupitelství Hynek Olma:

Slámová řekla, že se na ni od úterního rána několikrát obrátili policisté s tím, že lidé, u nichž provádějí domovní prohlídky, si ji zvolili za svou právní zástupkyni. „Nebyli mi schopni nic říct. Jen co jsem vyrozuměla od jednoho z klientů, tak se má jednat o nějaké webové stránky, články a možná koncerty,“ popsala situaci advokátka. Mezi weby, se kterými zátah souvisí, jsou podle ní například stránky neonacistického Národního odporu.

Podle informací reportéra ČT Luboše Rosího zatýkala policie v různých městech Česka, například v Praze, Brně, Plzni, Hodoníně, Čáslavi. Kriminalisté se podle něj zajímají o lidi, jako jsou člen Národního odporu Lukáš Rod (zpěvák skupiny Vlajka a Attack), Vilém Farkač a Martin Franěk, distributor oblečení pro neonacisty a významný organizátor neonacistických koncertů v Česku.

Ve Fraňkově prodejně Hate Core shop v pražských Vysočanech policisté podle informací reportérky ČT Edity Horákové zůstali od jedné hodiny až do večera, přijeli sem spolu se zatčeným mužem. Policisté si také třeba v Ratíškovicích došli pro zpěváka textově problematické skupiny Devils Guard Pavla Blinku.

Protest svolali ultrapravičáci už na dnešní podvečer

19 příznivců ultrapravice přišlo před policejní sídlo v pražské Bartolomějské ulici, kde jsou i někteří ze zadržených. Jejich počet během dvou hodin vzrostl na zhruba 40 lidí, kteří vyšli průvodem ulicí a provolávali hesla jako „odpor“ a „svoboda“. Pozvánka na internetových stránkách jednoho z extremistických uskupení hlásala hesla typu „svobodu pro nacionalisty“, „ne omezování svobody slova“ nebo „svobodu hudební produkci“.

  • Hynek Olma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/918/91799.jpg
  • Hrstka sympatizantů ultrapravice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/918/91753.jpg