Eurovolby jsou u konce - ODS v nich s náskokem zvítězila

Praha - Hlasy jsou sečteny, o výsledcích voleb do Evropského parlamentu v Česku je rozhodnuto, ODS výrazně zvítězila se ziskem 31,5 procenta hlasů. Její největší rival ČSSD skončila druhá s 22,4 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Evropského parlamentu se podařilo překonat také KSČM s 14,2 procenta a lidovcům s 7,6 procenta. Občanští demokraté tak v europarlamentu získají devět mandátů, sociální demokraté sedm, komunisté čtyři a lidovci zbylé dva. Jako jediná parlamentní strana tak neuspěli zelení. Bursíkova Strana zelených získala pouze 2,06 procenta hlasů. V Česku k volebním urnám přišlo 28 procent občanů - to je o patnáct procent méně, než je volební průměr v rámci celé sedmadvacítky. Konečné výsledky všech kandidujících subjektů najdete na stránkách ČSÚ.

Křeslo mezi evropskými zákonodárci nezískala ani žádná z neparlamentních stran. Jejich hlavní slabinou je podle politologů neschopnost se spojit. 

Topolánek: ODS je zpátky 

Mirek Topolánek před definitivním součtem vyjádřil nad výsledkem spokojenost. „Naše případná výhra v těchto volbách bude znamenat pouze to, že signál je, že jsme zpátky, jsme rovnocenným soupeřem, hlas vhozený ODS v podzimních volbách nebude ztracený,“ řekl pro ČT24. Překvapením voleb je výrazný úspěch bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského, který s přehledem získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech a výrazně porazil i jedničku kandidátky ODS Jana Zahradila.

ČSSD neslaví, mířila podstatně výš

Přílišnou radost nad výsledkem voleb neprojevuje šéf ČSSD Jiří Paroubek. Před volbami pomýšlel na podstatně vyšší cíle, na začátku sčítání hlasů už tvrdil, že kdyby ČSSD získala alespoň 7-8 mandátů v Evropském parlamentu, jednalo by se relativně o úspěch. Výsledek se nakonec ustálil pod 23 procenty, což nakonec těsně na vytoužených sedm křesel stačilo.

Jiří Paroubek:

„Pro naše voliče jsou eurovolby volbami třetího řádu. Proto naši voliči k volbám nepřišli.“

Na tiskové konferenci Paroubek poděkoval voličům a pogratuloval ODS i ostatním stranám k dosaženým výsledkům. Za pozitivní považuje Paroubek v případě ČSSD fakt, že přišlo k urnám pevné voličské jádro voličů ČSSD. Hlavní příčinu neúspěchu vidí Paroubek v nízké volební účasti, neboť eurovolby jsou prý pro sociálnědemokratické voliče volby třetího řádu. Podzimní předčasné parlamentní volby však podle Paroubka socialisté určitě vyhrají.

Předseda KSČM Vojtěch Filip je spokojen s tím, že si jeho strana udržela pozici třetí nejsilnější strany ve volbách (14 %). Důležité podle něj bylo, že komunisté akcentovali evropská témata a jaký dopad bude mít evropská politika na ČR. Zasloužili by si prý ale víc prostoru v médiích, čímž by mohli dopadnout ještě lépe.

KDU-ČSL v čele s Cyrilem Svobodou je spokojená také, neboť necelých 8 procent hlasů je pro ně dobrým výsledkem, který znamená obhajobu dvou mandátů. Naopak zklamáním jsou volby pro Stranu zelených, která získala 2 procenta hlasů. Důvodem může být podle šéfa strany Martina Bursíka rozředění hlasů mezi malé strany, včetně odštěpené Demokratické strany zelených v čele s Olgou Zubovou.

Potěšení nad výsledkem vyjádřila ve studiu ČT24 také Jana Bobošíková, jejíž Suverenita se sice do europarlamentu nedostane, ale skončila jako nejsilnější strana pod pětiprocentní hranicí. Volební výsledek je prý dobrý, neboť za stranou nestála žádná slavná jména a Suverenita je na politické scéně poměrně krátkou dobu.