Topolánek s Langerem se pustili do Peciny, Rath ho bránil

Praha - Poslanci ODS si při dnešní rozpravě neodpustili kritizovat ministra vnitra Martina Pecinu. Ten podle bývalého premiéra Mirka Topolánka zneužil své postavení tím, jak se postavil k vajíčkovým potyčkám na mítincích ČSSD. Proti Topolánkově nařčení protestoval sociálnědemokratický politik David Rath, který Topolánkovi vzkázal, aby se styděl. Rath ve sněmovně tvrdil, že pokud by někdo napadl například Ivana Langera, kterého on skutečně příliš v lásce nemá, osobně by se ho zastal. Ke kritice se poté přidal i Ivan Langer, pro něhož je větší problém jmenování policisty náměstkem ministra vnitra. Posledním policistou byl totiž na vnitru nechvalně známý Alois Lorenc.

Podle Topolánka je velmi těžké dát této vládě důvěru, když v ní sedí ministr, který „bez mrknutí oka označil 60 tisíc mladých lidí za nacisty,“ odsoudil slova ministra vnitra Martina Peciny na adresu „vrhačů vajíček“. Podle něj jde o velké selhání, za které nese zodpovědnost ČSSD.

Odsouzením Peciny vyprovokoval poslance ČSSD Davida Ratha. „Nikdo nemá právo na druhého házet nějaké předměty, i když s ním nesouhlasí,“ zlobil se Rath, že Topolánek označil odpor mladých lidí za projev jejich demokratického smýšlení. Připomněl také kauzu s Topolánkovými italskými fotografiemi. „Topolánek navštívil vykřičený dům premiéra Berlusconiho. A zapomněl si fíkový list,“ vrátil za ČSSD politický šťouchanec občanským demokratům.

Mirek Topolánek

„Ministr vnitra v demokratické zemi naopak nemá žádné právo zneužívat svého postavení k takovým nevybíravým, paušalizujícím a politicky účelovým atakům, které ve svém důsledku omezují svobodu vyjadřování. Vidím v tom snahu zastrašit lidi hrozbou nasazení policejní mašinerie, vidím v tom snahu je násilím donutit, aby si své názory příště nechali pro sebe. Vidím v tom pokračování neblahé politiky vlády, která nesmyslně brutálně rozehnala CzechTek.“

Ani Langer kritikou na svého nástupce nešetřil. Vytkl mu, že si zvolil prvním náměstkem policistu Jiřího Komorouse. „Je to těžko akceptovatelná změna, že na místě prvního náměstka je poprvé v historii policista,“ řekl Langer.

Vzájemně se obviňovali z toho, kdo stojí za „vajíčkovým“ odporem vůči ČSSD. „Mně připadá, že vy jste tím myšlenkovým otcem,“ řekl Rath Langerovi. Politici se také hádali, zda házení vajíčky připomíná fašistické postupy, či nikoli.