Při zorbingu zemřel učitel a žák se vážně zranil

Třinec - 47letý učitel zemřel poté, co si na Frýdecko-Místecku vyzkoušel adrenalinovou atrakci zorbing. Jeho 15letý žák se vážně zranil. Neštěstí se stalo v obci Košařiska u rekreační chaty Kyčera. Zorbing je koule, která se valí po svahu dolů. Učitel i žák vešli do koule, spustili se ze svahu a dole je měla chytit záchranná síť. Ta se ale protrhla a dále se valila s oběma muži po prudkém svahu.

Zastavili se až po dalších 300 metrech o strom. Učitel na místě zemřel, žák byl s těžkým zraněním vrtulníkem transportován do ostravské fakultní nemocnice. Leží na pediatrickém oddělení anesteziologické a resuscitační péče. Jeho stav je stabilizovaný.

Kriminalisté se snaží zjistit, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy a zda se někdo z provozovatelů atrakce nedopustil trestného činu. V úvahu by mohlo přicházet i obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Telefonát policejního mluvčího (zdroj: ČT24)

Zorbing je lehce extrémní sport, který vznikl v roce 2000 na Novém Zélandu. Tvůrce Andrew Akers se nechal inspirovat slavnou skicou muže s rozpaženýma rukama od Leonarda da Vinciho. Zorb, základní rys tohoto sportu, je nafouknutá plastová koule, ve které je pomocí tisícovky lanek upevněna ještě jedna menší. Celá koule váží 90 kilogramů a v průměru má 3,2 metru. Do menší koule se vejdou až tři lidé, nazývaní zorbonauti. Principem zorbingu je neřízené kutálení koule ze svahu dolů. Svah bývá dlouhý maximálně 200 metrů. Zorb dosahuje rychlosti až 50 kilometrů v hodině a jeho zastavení probíhá nejčastěji samovolně dole pod svahem či v záchytné síti.