Ústecký kraj chyboval při povolení úseku D8 přes České středohoří

Brno - Ústecký krajský úřad chyboval při povolování stavby úseku dálnice D8 Lovosice-Řehlovice přes území Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), a proto se postupem úředníků bude muset znovu zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. "Již v tuto chvíli je jasné, že rozhodnutí krajského úřadu o umístění stavby bude muset krajský soud zrušit," potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová, která dnes zveřejnila informace o rozhodnutí.

Krajský úřad vedení dálnice povolil, i když tehdy ještě nebylo pravomocně rozhodnuto o výjimce pro zásah do biotopů zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. „Pokud o výjimce nebylo rozhodnuto, nemohla být v daném území ani umístěna stavba,“ uvedla soudkyně Marie Žišková. Krajský úřad Ústeckého kraje podle soudců věděl od ministerstva životního prostředí, že jednání o výjimce ještě neskončilo.

Rozhodnutí úředníků napadla žalobou ekologická sdružení Děti země a Klub za udržitelnou dopravu a jedna fyzická osoba. Krajský soud v Ústí nad Labem žalobu zamítnul. Podle NSS chybovali i ústečtí soudci. „Přezkoumávali jen podkladová rozhodnutí a stanoviska, aniž by měli k dispozici správní spisy, ve kterých byla stanoviska vydána. Krajský soud navíc opomenul fakt, že jedním ze žalobců byla fyzická osoba a některé z námitek posoudil jen ve vztahu k občanským sdružením,“ uvedla Dostálová. Soud se měl také zabývat zákonností vládního nařízení, kterým byl vyhlášen územní plán velkého územního celku Litoměřice.

NSS zrušil verdikt krajského soudu a věc vrátil k novému projednání. Podle Dostálové je přitom zřejmé, že ústečtí soudci musejí zrušit rozhodnutí krajského úřadu o umístění stavby. „Svědčí pro to nezákonnost v podobě chybějící výjimky pro zásah do biotopů. V jakém rozsahu bude muset krajský úřad územní řízení doplňovat, bude záviset na závěrech, které z nového rozsudku krajského soudu vyplynou,“ uvedla Dostálová.