Paroubek vítá zvolení Svobody šéfem lidovců, Bursík má obavy

Praha - Zatímco předseda ČSSD Jiří Paroubek uvítal dnešní zvolení Cyrila Svobody předsedou lidovců, šéf zelených Martin Bursík vyjádřil po volbě určité obavy z možné spolupráce s KDU-ČSL. Paroubek dnes sdělil, že Svoboda se distancoval od působení lidovců v koaliční vládě s ODS a zelenými, když v projevu odmítl rovnou daň a volal po společném zdanění manželů.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je vítězství Svobody malým překvapením. „Ale zdá se, že u lidovců zvítězila zkušenost nad experimentem,“ reagoval na volbu Dolejš. Zajímavé podle něj bude sledovat, zda lidovci pod Svobodovým vedením překročí v předčasných volbách pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny.

Volba Svobody podle Paroubka dává šanci lidovcům překonat „hlubokou krizi“, v níž se ocitli po volbách 2006. „Volba Cyrila Svobody dává naději tomu, že tento příkop bude zasypán a lidovci již nebudou nadále vnímáni jako křesťanská odnož občanských demokratů,“ uvedl Paroubek ve svém prohlášení. Svoboda se stal šéfem lidovců už podruhé, do čela strany se vrací po více než pěti a půl letech.

Bursík respektuje zvolení Svobody, nicméně současně vyjádřil obavy ze spolupráce: „Jeho zvolení je doklad toho, že se KDU-ČSL spíš zeleným vzdálila, než přiblížila.“ Doplnil, že jako ministr životního prostředí měl se Svobodou, který vedl ministerstvo místního rozvoje, potíže při prosazování ochrany přírody.