Podle Topolánka je Lisabonská smlouva mrtvá

Varšava/Praha - Lisabonská smlouva je mrtvá - bez ohledu na to, zda bude nebo nebude ratifikována. Prohlásil to dnes šéf Občanské demokratické strany Mirek Topolánek ve Varšavě na předvolebním sjezdu polské konzervativní strany Právo a spravedlnost s tím, že smlouva neodpovídá realitě 21. století a skutečná diskuse o podobě Evropské unie Evropu ještě čeká. Do Varšavy Topolánek odjel dnes společně s šéfem britské Konzervativní strany Davidem Cameronem, který přijel do Prahy podpořit občanské demokraty před evropskými volbami.

„Chci Evropu svobodnou a tvárnou, v níž si každý stát bude sám vybírat, do jaké míry chce být zapojen do společné unijní politiky,“ řekl Topolánek. Taková vize Evropy je podle Topolánka společná ODS a britským a polským konzervativcům. Dodal, že věří, že spojení těchto tří stran bude dobrým základem pro vznik nové frakce v Evropském parlamentu.

Šéf britských konzervativců Cameron v Praze podpořil před volbami ODS 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Britští konzervativci podle Camerona sdílejí s českou ODS myšlenku otevřené a spolupracující, nikoli centralizované Evropy. Topolánek využil přítomnosti možného budoucího britského premiéra k předvolební kampani a vzal ho na procházku starou Prahou.

Oba politici se shodli na tom, že velkolepým neosobním mítinkům už odzvonilo, a vyrazili společně z Malostranského na Staroměstské náměstí. Centrum metropole bylo plné zahraničních turistů, Cameron a Topolánek se na procházce pozdravili hlavně s několika Brity. Šéf britských konzervativců je přitom zkoušel získat na svoji stranu. Třicetiminutová procházka se obešla bez větších incidentů. Protesty, které v posledních dnech panovaly na mítincích ČSSD, se ODS vyhnuly. Důkazem, že vajíčkové útoky obletěly svět, byl i sám Cameron. „Já mám s sebou ale jen jedno sako,“ řekl v žertu.


„Máme společnou vizi Evropy a EU. Evropu otevřenou, spolupracující, Evropu, která je pružná a dokáže reagovat na všechny výzvy globálního světa,“ řekl Topolánek o setkání s šéfem britských konzervativců, kteří jsou nyní v opozici. Topolánkovi nevadilo, že na procházce potkal jen málo Čechů. Prohlásil, že v Praze, tradiční baště ODS, velké předvolební akce jeho strana stejně nepotřebuje.

ODS chce s konzervativci v Evropském parlamentu vytvořit novou pravicovou frakci a odejít od nejsilnějších lidovců. Z Prahy dnes Cameron a Topolánek odjeli právě do Polska, kde se svými partnery ze strany Právo a spravedlnost jednali právě o tomto plánu.

  • Šéf ODS Mirek Topolánek a šéf britské Konzervativní strany David Cameron na procházce Prahou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89606.jpg
  • Šéf ODS Mirek Topolánek a šéf britské Konzervativní strany David Cameron na procházce Prahou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89609.jpg
  • Mirek Topolánek na předvolebním sjezdu polské konzervativní strany Právo a spravedlnost autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89632.jpg
Vydáno pod