Vrchní soud potvrdil Vaškůjovi 7,5 roku za daňové úniky

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil zlínskému podnikateli Romanu Vaškůjovi trest za daňové úniky při obchodování s palivy. Vaškůj tak podle pravomocného rozsudku půjde na 7,5 roku do vězení, musí zaplatit dvoumilionovou pokutu a navíc mu soud uložil i pětiletý zákaz činnosti. Krajský soud v Brně uložil Vaškůjovi stejný trest již loni v červenci. Státní zástupce případ označil za jeden z nejzávažnějších daňových trestných činů v historii země. Vaškůj, který dnes k soudu kvůli služební cestě nepřišel, na obžalobu reagoval tím, že tolik nepravd a fabulací neslyšel za posledních deset let svého života.


Žalobce požadoval přísnější, desetiletý trest a zvýšení pokuty na čtyři miliony korun. Vaškůj se domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu. Vrchní soud ale obě odvolání zamítl. „Odvolací soud nesdílí potřebu obhajoby doplnit dokazování. Co se trestu týče, pokud by řízení trvalo standardně dlouhou dobu, byl by ukládán mezi 10 a 12 lety. Trestní řízení ale trvá celkem déle než 13 let. Došlo k neodůvodněným průtahům, na kterých nemá zásadní vinu obžalovaný, proto soud prvního stupně správně uložil mírnější trest,“ odůvodnil usnesení předseda senátu Milan Kaderka.

Podle obžaloby Vaškůj dovážel v letech 1994 a 1995 ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale údajně se vyhýbal placení daní. Stát tak podle žalobce ošidil o více než půl miliardy korun. Vaškůj údajně převáděl dovážené zboží papírově na další osoby, takzvané bílé koně. Na ně pak padla povinnost zaplatit daň, ačkoli zbožím fakticky sami nedisponovali ani neměli na zaplacení daně.

Roman Vaškůj:

„Moje společnost ani já jako fyzická osoba nemáme vyčíslenu žádnou daň. To znamená, já nejsem plátce daně a jsem tady za to souzený, to je si myslím naprosto evropská rarita.“


Podle krajského soudu roli bílých koní sehráli čtyři mladíci. Jeden z nich u soudu jako svědek uvedl, že s celníky se setkával vždy v restauraci, nikdy na celnici. Peníze na zaplacení daně se podle něj vždy předávaly v hotovosti. Skupina ale v té době dovážela palivo v takovém množství, že by celníkům musel předávat týdně kilogramy bankovek. Podle soudu se tak na trestné činnosti nejspíš podíleli i sami celníci.

Vaškůj figuruje i v bývalé korupční aféře předsedy lidovců Jiřího Čunka. Podle obžaloby projednávané u přerovského soudu se společně s Petrem Šmiřákem ze Vsetína pokusil ovlivnit korunní svědkyni v Čunkově kauze Marcelu Urbanovou, podle Čunek ještě jako vsetínský starosta v roce 2002 převzal půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Státní zástupce  nakonec stíhání šéfa lidovců zastavil s tím, že se trestný čin nestal.

Roman Vaškůj
Zdroj: ČT24