Lidé v Praze zaútočili na Paroubka stovkami vajec

Praha - Na předvolebním mítinku ČSSD v Praze na Andělu se na předsedu strany Jiřího Paroubka a jeho stranické kolegy snesly stovky vajec. Je to dosud nejmasivnější útok v průběhu kampaně. Politici nicméně nápor vajec vydrželi a navzdory desítkám zásahů na pódiu zůstali. Celý mítink se prakticky zvrhnul v soupeření sympatizantů a odpůrců ČSSD, pódium se proměnilo ve střelnici. Přítomní policisté na začátku zkontrolovali několik desítek lidí, poté jim ale nezbylo, než jen přihlížet zpovzdálí. Podobný předvolební mítink Česko nepamatuje.

Na Andělu se sešly stovky lidí, tábory příznivců i odpůrců ČSSD byly vyrovnané. V davu to od počátku vře, někteří lidé se snaží napadat transparenty svých protivníků. První sprška vajec se snesla již na zpěváka Martina Poštu, který dělá politikům ČSSD předskokana. Hlavní drama však mělo teprve začít.

Jiří Paroubek po útocích:


„Kdybychom se bránili a uskakovali, tak bychom tam vypadali jako někde v Čardášové princezně… Plnou morální odpovědnost nese Občanská demokratická strana, každý musel vidět, že se jedná o organizované, nikoli o spontánní útoky.“

Jakmile se na pódiu objevili šéf strany Paroubek, Lubomír Zaorálek, Michal Hašek, David Rath, Jaroslav Tvrdík či Karel Březina, vejce začala vzduchem létat prakticky nepřetržitě. Každý z politiků obdržel desítky zásahů, a to navzdory stranickým deštníkům, kterými se politici kryli. Během pár minut byli všichni zmáčení bílky a žloutky a nezbylo jim, než rezignovat na politickou agitaci a odevzdaně čelit dalším zásahům. Po zhruba dvaceti minutách představitelé ČSSD opustili pódium, načež se bouřlivá atmosféra uklidnila.

Zasažený Paroubek označil anonymní házení vajec za zbabělost. Přesto se mu podařilo alespoň dokončit svůj úvodní projev. Strhla se i potyčka mezi policisty a demonstranty. Vajíčka dopadla i na novináře a sedící příznivce ČSSD v předních řadách.

ODS: ČSSD využívá vypjaté atmosféry k nepravdivým obviněním

Házení vajíček odsoudil také prezident Václav Klaus s tím, že považuje rostoucí projevy násilí, nenávisti a netolerance v nynější předvolební kampani za útok na principy demokratické soutěže stran. Projevům násilí proti politickým soupeřům by se podle něj měl každý postavit. Premiér Jan Fischer prohlásil, že soustavné rozbíjení mítinků demokratických stran je něco v normální zemi zcela nepřijatelného. K zastavení ataků vyzývá i ODS. Občanští demokraté zároveň odmítají náznaky ČSSD, že jsou to právě oni, kdo za útoky stojí. Sociální demokraté podle nich využívají vypjaté atmosféry ve svůj prospěch a nepravdivým obviněním ODS.

Policistům nezbylo, než sledovat vejce zpovzdálí

Natolik intenzivní a spontánní průběh akce nečekal zřejmě nikdo - policie, organizátoři ani média. Městští policisté sice před začátkem mítinku zkontrolovali několik desítek lidí, kteří přišli s vejci, ale vzhledem ke stovkám vajec, která dopadala na sociální demokraty, bude velmi obtížné dokazovat konkrétním lidem přestupky, nebo je dokonce obvinit. Nakonec se policii podařilo alespoň uzavřít vstup do metra a odvést několik jednotlivců k podání vysvětlení.

V policejních služebnách skončilo 16 lidí podezřelých z porušení shromažďovacího práva a veřejného pořádku, proti kterým bude zahájeno správní řízení. Podle Paroubkova odhadu útočníci způsobili škody na aparatuře ve výši 400 až 600 tisíc korun. Šéf nejsilnější levicové strany je přesvědčen, že byl porušen shromažďovací zákon a že policejní prezidium situaci nezvládlo.

Mítink na Andělu je dnes již čtvrtým setkáním ČSSD s voliči v Praze během dnešního dne. Také na třech předešlých akcích ČSSD v Holešovicích, na Pankráci a na náměstí Jiřího z Poděbrad došlo k menším protestům a hodům několika vejci. Z dnešních akcí v Praze však byla tato jediná, které se osobně účastnil i šéf strany Paroubek. Na něj se očividně útočníci „těšili“.

Vaječnou smrští na Andělu zřejmě vyvrcholily snahy odpůrců ČSSD o narušování mítinků strany házením vejci. Politoložka Eva Lebedová však ve Studiu ČT24 upozornila, že vajíčkové útoky již dosáhly takového rozsahu, že se z nich stává zastrašování politického odpůrce. V tuto chvíli se už proto jedná o negativní jev pro politickou kulturu a volební soutěž. Veškerá pozornost je podle ní stržena na tuto věc, a voliči se tak sice dozvědí mnoho o útocích vajíčky, ale málo o tom, co strany nabízejí za program.