Plot kolem brdské radarové kóty už zmizel

Míšov - Vojáci už definitivně odstranili ostnatý zátaras kolem kóty 718 ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy. Postavili ho před rokem, aby zabránili aktivistům Greenpeace a dalším lidem ve vstupu do míst, kde měl podle plánů stát radar americké protiraketové obrany. Členové Greenpeace kopec obsadili loni na konci dubna na protest proti radaru. Po šesti týdnech je armáda z prostoru, kde pobývali protiprávně, vykázala. Plot začali vojáci na pokyn ministra obrany Martina Bartáka odstraňovat minulý týden.

Tříkilometrový zátaras ze žiletkového drátu, takzvané concertiny, začali ženisté z Bechyně likvidovat minulý čtvrtek. Měli to stihnout do konce tohoto týdne. O odstranění zátarasu rozhodl krátce po svém jmenování nový ministr obrany Barták, neboť podle něj už není nutný.

Zátaras z pozinkovaného drátu s ostrými žiletkovými ploškami byl vystavěný do výšky asi 1,5 metru. Rozvinutý drát stočený do spirál tvoří jakýsi pevný ostnatý, velmi těžko překonatelný tunel. Oplocení sestávalo ze dvou spirál umístěných vedle sebe na zemi a jedné položené na vrchu.

Postavení zátarasu ani jeho likvidace si nevyžádala žádné zvláštní náklady. Ženisté ho stavěli i odstraňovali jako součást svého výcviku. Oplocení bude podle armády opět zařazeno do výbavy vojáků a lze ho použít opakovaně.