České včelaře možná čeká nejhorší sezóna v historii

Plzeň - Českým včelařům přes zimu uhynulo téměř sedmdesát procent všech včelstev. Za vším stojí parazit varoa destruktor, který napadá plod i včely samotné, a výkyvy počasí. Rychlému šíření epidemie napomohla i loňská slabá snůška. Včelstva se navíc nakazila při loupežných výpravách do cizích úlů. Velký úhyn bude mít ještě širší hospodářský dopad. Sadaři a zemědělci přijdou o kvalitní opylení, na kterém závisí úroda. Med může podražit až o sedmdesát procent.

„Každému včelaři zbudou tak troje včelstva z deseti," potvrdil včelař Josef Herzig, kterému na jaře z úlů nevylétne ani jediné včelstvo. Všechna mu přes zimu uhynula a podobně jsou na tom i ostatní. Podle učitele včelařství Jana Stupky české včelařství nic takového nepamatuje.
  
Za hromadný úhyn včel ale mohou i sami včelaři. Někteří, ať už kvůli penězům nebo nedbalosti, nedodržují léčbu varoázy a jejich nemocné včely pak nakazí včelstva ostatním poctivým chovatelům. „Einstein říkal, že když zahyne včela, tak za čtyři roky zahyne i lidstvo," dodal Stupka. V boji s parazitem se stále hledají nové metody. Jeho zlikvidování je ale prakticky nemožné.
 

Vydáno pod