Rath čelí trestnímu oznámení, bez dokladů rozdal 25 milionů

Praha - Trestní oznámení na středočeského hejtmana Davida Ratha a krajskou radu podává primátor Mladé Boleslavi a opoziční zastupitel za ODS Raduan Nwelati. Kraj podle něj porušuje zákon, když nemá přesnou evidenci o úhradách regulačních poplatků za pacienty. Rath se ale brání - kraj postupuje podle instrukcí svých právníků.

Kam zmizelo více než 25 milionů z krajských peněz, kterými středočeský úřad obdarovává pacienty ve svých nemocnicích a lékárnách? Opoziční zastupitelé požadovali po Rathovi účetní doklady a přesnou evidenci. Hejtman ale předložil jmenné seznamy, do kterých ale mohl nahlédnout jen lékař Raduan Nwelati. Ten nyní tvrdí, že evidence je neúplná a jako účetní doklad neobstojí. „U některých dokonce není ani uvedená jaká částka, někde je adresa typu Mladá Boleslav nebo Kolín. Není tam žádný podpis ani zaměstnance kraje ani nemocnice, prostě to jsou papíry, které nejsou podepsané, které nemají žádnou cenu,“ uvedl Nwelati.

Raduan Nwelati:

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Klub krajských zastupitelů ODS chce Ratha vyzvat na příštím jednání zastupitelstva k rezignaci. Pokud funkci nesloží, vyvolají hlasování o jeho odvolání. Kdy se středočeští radní znovu sejdou, se zatím neví, ze zákona to ale musí být do tří měsíců, tedy do konce srpna. Občanští demokraté nevylučují, že kvůli odvolání Davida Ratha z funkce hejtmana svolají v brzké době mimořádné zasedání.