Topolánek chce vést jihomoravskou kandidátku ODS

Brno - Předseda ODS Mirek Topolánek v Brně potvrdil, že chce vést v podzimních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny jihomoravskou kandidátku občanských demokratů. Dnes se ucházel o nominaci na sněmu organizace ODS Brno-střed, která je největší ve městě. V tajném hlasování dostal podporu 155 hlasů ze 163 možných.

Podle předsedy organizace Brno-střed Pavla Blažka bude Topolánek dobrým lídrem: „To, že se dostavil osobně, já chápu jako velmi vážně míněný zájem kandidátku vést.“ ODS v posledních sněmovních volbách na jihu Moravy vedl poslanec Václav Mencl. Topolánek tak bude známějším kandidátem.

Zájem kandidovat v letošních sněmovních volbách projevil už dříve šéf jihomoravské ODS a krajský radní Milan Venclík. Občanské demokraty vedl už v podzimních krajských volbách, ODS ale tehdy na jihu Moravy dosáhla nejhoršího výsledku ze všech krajů.

Podle politologů byla jedním z důvodů osobnost Venclíka, který u části voličů není oblíbený. Venclík dnes uvedl, že nikdy nezamýšlel kandidovat do sněmovny jako lídr. Kandidatura Topolánka se ho tak nijak nedotkne.  Předseda ČSSD Jiří Paroubek bude letos pravděpodobně opět kandidovat v
Ústeckém kraji, kde v roce 2006 těsně porazil Petra Gandaloviče (ODS).