STEM a SC&C pro ČT: Evropské volby by vyhrála ODS, zelení by neprošli

Praha - Volby do Evropského parlamentu (EP) by vyhrála ODS, následovaná ČSSD. Do europarlamentu by se ještě dostali komunisté a lidovci, zelení by ale už neprošli. Vyplývá to ze dvou exkluzivních průzkumů agentur STEM a SC&C pro Otázky Václava Moravce Speciál, které ČT v souvislosti s volbami do EP vysílá. Průzkumy také zjišťovaly, jak jsou Češi spokojení se členstvím v EU, podle čeho budou volit a jestli k volbám vůbec půjdou. Eurovolby proběhnou v Česku 5. a 6. června a mezi české zástupce se bude letos rozdělovat 22 pětiletých mandátů z celkem 736.

ODS by volby vyhrála se ziskem 31 procent hlasů, ČSSD by volilo o čtyři procenta méně, tj. 27 procent lidí, třetí by skončili komunisté (13 procent). Pětiprocentní hranici by překonali i lidovci (8 procent), naopak zelení by se do Evropského parlamentu nedostali. Ve volbách totiž kandidují celkem tři strany podobného zaměření (Strana zelených, Zelení, Demokratická strana zelených) a hlasy jejich příznivců se tak rozmělní a nedosáhnou na potřebnou pětiprocentní hranici. Ve volebním modelu STEMu mají z malých stran nejvíce (kolem dvou procent) Nezávislí, Libertas a Věci veřejné.

Pokud by se vzaly v potaz stranické preference, tj. mezi všemi respondenty, ať jdou volit, či nikoliv, pak by pozice dvou nejsilnějších stran byla takřka vyrovnaná. ČSSD by získala 23 procent hlasů, ODS 22 procent. KSČM by dalo hlas 10 procent lidí a lidovcům 6 procent. Zelení by se opět na politickou mapu Evropy nedostali.

Průzkum SC&C přisuzuje ODS 9 mandátů a ČSSD 8

Podle SC&C by výsledky byly podobné - ODS by získala devět mandátů, ČSSD o jeden méně, čtyři by připadly KSČM a do EP by se dostali i lidovci, kterým by připadl jeden mandát. Ani podle tohoto průzkumu by čeští zelení neměli své zástupce v EP. Pátý nejlepší výsledek by podle SC&C získali Nezávislí, i tak by ale nepřekonali potřebnou pětiprocentní hranici.

Dvě třetiny Čechů jsou se členstvím v EU spokojeny 

Podle STEMu jsou se členstvím v unii spokojeny dvě třetiny obyvatel. Podobná čísla uvádí i SC&C. Jedná se víceméně o příznivce všech politických stran vyjma komunistů - ze sympatizantů této strany je se členstvím v EU spokojena jen třetina - a dále vysokoškolsky vzdělané lidi. Skoro dvě třetiny lidí si také myslí, že volby do EP jsou důležité pro další směřování naší země.

Klausův podpis pod Lisabon: Ano, či ne? 

Z průzkumu STEMu také vyplynulo, že 38 procent lidí (SC&C 35 procent) chce, aby prezident Václav Klaus podepsal a tím i ratifikoval Lisabonskou smlouvu. Klíčový reformní dokument unie schválili nejprve poslanci a v květnu po nich i senátoři. Smlouva tak čeká jen na prezidentův podpis - jenže ten otálí. Klaus chce počkat na verdikt Ústavního soudu (Skupina senátorů plánuje podat podnět k ÚS, zda je dokument v souladu s českým právním řádem. ÚS už smlouvu jednou posuzoval, rozpornou ji ale neshledal.) a také i na referendum v Irsku, které si ho na podzim pro neúspěch zopakuje. Podle STEMu je pak 37 procent lidí pro to, aby prezident počkal na verdikt ÚS, čtvrtina pak, aby vyčkal výsledku irského plebiscitu.

Podle čeho budou lidé do EP volit? Podle STEMu je pro lidi důležité, aby byly v unii hájeny české národní zájmy a řešení současné hospodářské krize. Stejně hovoří i průzkum SC&C. Oba průzkumy se také shodly v tom, že lidé se budou spíš rozhodovat podle konkrétní strany (37 procent) než podle osobností (24 procent).

Z lidí, kteří jsou s členstvím ČR v Evropské unii spokojeni, se polovina vyslovila pro to, aby prezident Lisabonskou smlouvu podepsal co nejdříve, naopak z těch, kteří s naším členstvím spokojeni nejsou, je 84 procent pro odklad. Bezodkladný podpis Lisabonské smlouvy požaduje od prezidenta polovina stoupenců ODS, ještě o něco více příznivců SZ, asi 40 procent stoupenců ČSDS a KDU-ČSL, ale jen pětina sympatizantů KSČM. 

Volební účast: Ochota jít volit je, realizace je slabší 

Volební účast pak podle STEMu jako určitou deklaruje 27 procent voličů, dalších 36 procent pak prohlásilo, že k volbám „spíše“ půjde. (SC&C uvádí 30 procent v obou případech.) Přes poměrně velkou ochotu jít k volbám ale nakonec všichni svůj záměr nezrealizují - v minulých volbách do EP nakonec odvolilo pouze 28 procent oprávněných voličů. Volit půjdou spíše příznivci ODS a KSČM a také lidé vysokoškolsky vzdělaní. Plné tři čtvrtiny lidí pak už ví, koho budou volit.

  • Průzkum STEM - Volby do EP autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88598.jpg
  • Volby autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/401/40001.jpg
Vydáno pod