Na den pohřešovaných dětí spouští vnitro nový vyhledávací systém

Praha - Mezinárodní den pohřešovaných dětí má upozornit veřejnost na rostoucí počty nezvěstných. Jen v České republice loni policie hledala víc než 9 200 pohřešovaných dětí. V souvislosti s dnešní připomínkou ztracených i unesených dětí spouští ministerstvo vnitra první etapu projektu Národní koordinační mechanismus, který si klade za cíl zapojit veřejnost do pátrání po ztracených dětech. V budoucnu by lidé měli dostávat i textové zprávy s popisem dětí, které se ztratily. Systém, který chce mít ministerstvo plně funkční do konce tohoto roku, zatím naráží na zákon o ochraně osobních údajů.

Mezinárodní den pohřešovaných dětí se ve světě připomíná již 19 let. Tato tradice vznikla 25. května 1986 ve Spojených státech jako připomínka zmizení šestiletého chlapce. Kvůli němu se organizace v Americe začaly intenzivně věnovat problematice pohřešovaných dětí. A podařilo se jim zavést takzvaný výstražný systém pro hledání ztracených dětí.

Modrá pomněnka

je symbolem mezinárodního dne pohřešovaných dětí, protože v tzv. květinové řeči znamená: „Nezapomeň na mě“.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

„Je to dobrovolný systém, který byl založen na spolupráci policie a médií, postupně se připojilo používání dalších technologií,“ charakterizovala merito systému Caroline Humerová z Mezinárodního střediska pro pohřešované a zneužívané děti v USA.

Na využití nových technologií hodlá ministerstvo postavit také připravovaný český systém. Projekt však prozatím nesplňuje legislativní podmínky v oblasti ochrany osobních údajů. „Musí být zabezpečeny ty údaje jak u policie, tak na straně operátorů, což musí policie zajistit,“ předeslala mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.