Příznivce Dělnické strany odděloval od protestujících Romů jen policejní kordon

Bílina - Zhruba padesátka příznivců krajně pravicové Dělnické strany a asi dvě stovky protestujících Romů dnes v Bílině na Teplicku stály proti sobě při ohlášené demonstraci Dělnické strany. K žádným incidentům nedošlo, obě skupiny totiž oddělil policejní kordon. Romové se ještě předtím, než začali stoupenci Dělnické strany pronášet projevy, po domluvě s policií rozešli.

Příznivci DS se sešli po poledni na vlakovém nádraží v Bílině, odkud se vydali na pochod k sídlišti Na Chlumu. Na místo dorazili také zástupci Romů. Obě skupiny na sebe vzájemně útočily, naštěstí jen verbálně. Extremisté křičeli hesla jako „Cikáni do práce“ nebo „Čechy Čechům“, Romové odpovídali „Táhněte, my jsme tady doma“.

Mluvčí teplické policie Ilona Novotná po skončení akce řekla, že policisté nezaznamenali žádný incident a nemuseli zasahovat. V Bílině bylo nasazeno zhruba 200 policistů včetně těžkooděnců, které podporovalo vodní dělo. Při kontrolách na příjezdech do Bíliny podle mluvčí zabavili šest nebezpečných předmětů, které mohly být použity jako zbraň.

Akce Dělnické strany provázejí konflikty často

Dělnická strana pořádá akce ve městech Ústeckého kraje, kde jsou problémy se sociálně vyloučenými lokalitami, pravidelně. Její setkání často provázejí konflikty. V neděli se příznivci strany sešli v Chomutově, kde policie jejich akci na podnět radnice rozpustila. Zadržela čtyři účastníky, kteří neuposlechli výzvy policie a napadali zdejší Romy. Skupina pravicových extremistů, kteří u sebe měli znaky Dělnické strany, 3. května v Chomutově napadla pietní shromáždění Romů kvůli obětem žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku.

Dělnická strana má akce naplánované i na příští víkend, její příznivci se chystají do Podbořan, Mostu a Litvínova. O týden později si pak pravicoví extremisté chtějí v Mostě a Litvínově připomenout deset let smrti jednoho z nich, Miloše Reha.

Nejhorší střety mezi policisty a příznivci DS se odehráli loni 17. listopadu v Litvínově, kdy policie pravicové extremisty nepustila do sídliště Janov. Vše skončilo déle než hodinu trvající bitkou mezi policisty a extremisty.

Vláda se pokusila stranu zakázat, Nejvyšší správní soud ale jejímu návrhu nevyhověl. Nový ministr vnitra Martin Pecina už řekl, že návrh hodlá předložit znovu.