Policie spouští nový systém pátraní po zmizelých dětech

Praha - Ztracených dětí každoročně přibývá, za posledních sedm let jich takto zmizely tři tisíce. Navíc stále více případů zůstává nevyřešených. Policie proto vyvinula nový systém pro hledání ztracených nebo unesených dětí, fungovat začne od pondělí. Už dnes ho ale ministerstvo vnitra představí na speciální konferenci v rámci českého předsednictví Evropské unii.

Mechanismus stojí podle bývalého ministra vnitra Ivana Langera na čtyřech pilířích, a to na policejním vyšetřování a pátrání, propracovaném informačním systému, ve spolupráci s médii a mobilními operátory a nakonec v zapojení veřejnosti a psychologické podpoře rodinám obětí. „Máme vyřešeno to, jakým způsobem budeme předávat informace médiím a máme už s řadou médií dohodnutou okamžitou spolupráci při pátrání po pohřešovaných dětech,“ uvedla ředitelka odboru prevence kriminality Jitka Gjuričová.

Pátrání se přitom bude týkat hlavně dětí mladších 15 let, které mohou být ohroženy na životě nebo na zdraví. Policie nebude hledat například děti na útěku. Systém také předpokládá spolupráci s mobilními operátory, to však nebude tak snadné. „Domnívali jsme se, že to bude velmi jednoduché, ale Úřad na ochranu osobních údajů nás v tomto ohledu blokuje,“ upozornila Gjuričová.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Panevropský projekt se inspiruje v USA

V Schengenském prostoru Evropy bez hranic bude podle policie důležité zapojení co největšího počtu zemí. „Velice rychle dostaneme tu informaci o pohřešovaném dítěti na veřejnost, i mezi členskými státy tak, abychom byli schopni reagovat rychle na to, že třeba to dítě je unášeno do jiného státu,“ uvedl Michael Weiss z policejního prezidia.

Projekt, který bude oficiálně zahájen 25. května, se inspiroval podobným systémem fungujícím už přes deset let ve Spojených státech amerických. Ten se rozjel jako osobní iniciativa rodičů z Texasu, kteří obdobnou situaci zažili na vlastní kůži v roce 1996, když jim byla unesena a následně zabita jejich 9letá dcera Amber.

V Česku je ročně vyhlášeno pátrání po tisícovce dětí do 15 let, u kterých je podezření, že se staly obětí trestných činů. Další tisícovka uteče z domovů nebo výchovných ústavů.