Mladík, ochrnutý po útoku neonacistů, obdržel cenu za statečnost

Praha - Nadace Charty 77 dnes předávala ceny Františka Kriegla, které uděluje za občanskou statečnost. Laureátem této ceny je Jakub Štěrbík, který loni v květnu ve Strakonicích napomenul dva neonacisty Lukáše Vorobela a Martina Vachtu za hajlování a provolávání protižidovských hesel. Vorobel kvůli tomu Jakuba Štěrbíka bodl nožem do krku a způsobil mu tím ochrnutí. Jakub Štěrbík má i po několikaměsíční rehabilitaci zdravotní problémy a je v pracovní neschopnosti. Cenu obdržel také jeho kamarád Stanislav Vodička, kterého Vachta rovněž pořezal, když se snažil Vorobelovi zabránit v útoku na Štěrbíka.

„My jsme tehdy stáli u auta a šli okolo dva kluci, kteří provolávali hesla. Mně se to nelíbilo, tak jsem je okřikl a skončil jsem s nožem v krku,“ popsal událost ve Studiu ČT24 Jakub Štěrbík. Přiznal, že kdyby věděl, jak celá věc dopadne, zřejmě by si svůj postup rozmyslel. „Už je to vlastně rok, co jsem v neschopnosti, pobyl jsem nějakou dobu v úrazové nemocnici v Brně, pak jsem jezdil na vozíku a učil jsem se znovu chodit,“ řekl kandidát Krieglovy ceny za občanskou statečnost.

Jakubův kamarád Stanislav Vodička připouští, že se v daný okamžik o kamaráda bál: „To by se bál asi každý. Když člověk vidí nůž, který má 20 centimetrů a který bodnul Jakubovi do krku… Určitě jsem měl strach.“ Vodička dodal, že s nelibostí sleduje nárůst extremistických pochodů a že mu to připadá divné.

Pražský vrchní soud Vorobela na 12 let do vězení - při bodnutí dýkou do krku s takovou razancí, jako to Vorobel udělal, totiž musel podle soudce vědět, jaké následky to může mít. To, že Jakub Štěrbík po útoku nezemřel, byla navíc podle soudu jen šťastná náhoda. Soud mu také nařídil zaplatit pojišťovně přes 280 000 korun a Štěrbíkovi asi 218 000 korun. Pobodaný sice požadoval odškodné tři miliony korun, se zbylou částkou ho ale soudy odkázaly na občanskoprávní řízení.