Místopředseda Dělnické strany musel v Přerově na policii

Přerov - Policie po skončení dnešního mítinku v Přerově požádala místopředsedu Dělnické strany (DS) Jiřího Štěpánka o podání vysvětlení a převezla ho na služebnu. Důvodem byla žádost tajemníka přerovské radnice Jiřího Bakalíka, který po konzultaci s právníkem upozornil na údajně nevhodné výroky řečníků během předvolebního shromáždění ultrapravicové strany. Štěpánek po podání vysvětlení policii opustí, zadržen není. Předseda strany Tomáš Vandas řekl, že se magistrátu nelíbilo slovní spojení „národní socialismus“. Na jednání policie a magistrátu si chce stěžovat.

V Přerově se sešlo zhruba padesát pravicových extremistů a příznivců ultrapravicové Dělnické strany. Na pořádek dohlíželi v celém městě policisté. Situaci monitoroval i policejní vrtulník a byly připraveny posily.

Poblíž přerovského vlakového nádraží čekali na účastníky mítinku před svými domy místní Romové. Zástupci policie, magistrátu a neziskových organizací se v minulých dnech s místními Romy, kteří žijí především v ulicích Kojetínská, Škodova a Husova, sešli - aby zmírnili jejich obavy před sobotní akcí.

Mítinky DS se dnes konaly také v Olomouci a Ostravě. Oba se obešly bez incidentů. Akce na ostravském centrálním Masarykově náměstí se zúčastnilo zhruba 30 příznivců strany. „Nezaznamenali jsme žádný přestupek ani trestný čin. Do akce bylo nasazeno zhruba 70 policistů, nicméně, aby nedošlo k narušení veřejného pořádku, samozřejmě byli připraveni také další kolegové,“ uvedla po ukončení mítinku ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Bez konfliktů se obešel i mítink DS v Olomouci.

V neděli DS hodlá uspořádat mítinky před volbami do Evropského parlamentu i ve Znojmě a v Jihlavě.

Extrémisté se sešli v Přerově naposledy začátkem dubna. Demonstrace, které se tehdy zúčastnilo podle policejních informací asi 700 lidí, se zvrhla v hromadnou bitku s policií. Konflikty propukly poté, co akci pořadatelé prohlásili za ukončenou. Největší bitka se odehrála v prostoru autobusového nádraží, ale válčilo se i na několika dalších místech. V ulicích zasahovalo na 700 policistů.

Vydáno pod