Poplatky jsou symbol, říká Paroubek

Praha - Poslanci dnes schválili dvě novely, které se týkají zdravotních poplatků. Jedna, která pochází z dílny ČSSD, poplatky omezuje, ruší je pro děti a mladé do 19 let, pro důchodce, dárce krve a kostní dřeně a pro sociálně slabší lidi. Druhou novelu navrhla KSČM a ta ruší poplatky úplně. Jaká je skutečně vůle sněmovny, jejíž dvojí úprava poplatků působí poněkud schizofrenicky, komentoval v Interview ČT24 předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Vůlí je to, co projde. Musíte to řešit pragmaticky,“ uvedl s tím, že „sociální demokracie by si přála, aby byly zrušeny všechny poplatky.“

Nyní půjdou oba návrhy do Senátu. Očekává se, že ani jeden horní komorou parlamentu neprojde a vrátí se zpět do sněmovny. Sněmovna by mohla odmítnutí Senátu přehlasovat sto jedním hlasem poslanců. „Doufám, že 101 hlasů máme, ale neřeknu, kdo si myslím, že by to mohl podpořit,“ říká k tomu Paroubek.

„Je to závažné téma, ale spíše je to symbol, protože sociální demokracie slíbila, že nejpozději po volbách do Poslanecké sněmovny poplatky zruší, a my se o to snažíme,“ vysvětluje Paroubek, proč sociální demokracii na poplatcích především záleží.

Interview ČT24

Podle Juráskové peníze z poplatků pomáhají vážně nemocným

Podle nové ministryně zdravotnictví Dany Juráskové se loni díky poplatkům vybralo 10 miliard. Pacientů s vážnými nemocemi, jakými jsou rakovina či roztroušená skleróza, se tak léčilo o 40 procent více než v roce 2007. Čekací doby na některé operace se podle ministerstva zkrátily o 4 až 6 měsíců. Díky úspoře za levné léky, které si lidé kupují bez předpisu, se přesunulo jedna a půl miliardy korun do center specializované péče. Tato péče se údajně nyní bez poplatků omezí a čekací doby na operace se zase prodlouží.

„Argumentům paní ministryně věří malé děti“

„Myslím, že těmhle argumentům, tomu co říká paní ministryně, věří malé děti,“ myslí si ovšem Paroubek. „Je otázka, kde se prostředky berou. Z osmdesáti procent jsou příjemci zdravotní péče staří lidé a pak také mladí lidé, většinou děti. Takže z těch deseti miliard se osm miliard dostalo z těchto lidí,“ dodává.

Zdravotní politika ČSSD podle Paroubka směřuje k těm nejpotřebnějším. Možnost, že nebudou prostředky na léčbu vážně nemocných, odmítá. „My navrhujeme jiné řešení, zvýšit účast státu, zvýšit příspěvek státu za státního pojištěnce,“ vysvětluje Paroubek a dodává: „Uděláme to tak, aby to zatížilo ty, kteří jsou zdraví a mohou být solidární.“

ČSSD chce získat finance z daní firem a progresivního zdanění

Podle první verze předvolebního programu ČSSD má být zvýšena daň z příjmu firem na 21 až 24 procent. Opětovně má být zavedeno progresivní zdanění s možnými sazbami 12, 19, 25 a 38 procent. Sociální demokracie chce dále zvýšit strop pro sociální a zdravotní odvody na šestinásobek průměrné mzdy oproti současnému čtyřnásobku.

„Myslím, že od členů úřednické vlády se nečeká, že budou zastávat výrazně politická stanoviska,“ komentuje Paroubek názor ministryně Juráskové, která poplatky důrazně hájila. „Paní ministryně to zbytečně vyhrotila,“ tvrdí Paroubek, podle něhož Jurásková pouze přejala informace, které jí připravila ODS.

Dana Jurásková
Zdroj: ČT24
Vydáno pod