Nespokojenost pilotů s výcvikem by mohla ohrozit misi v Afghánistánu

Přerov - Plánovaná mise českých armádních vrtulníků v Afghánistánu se komplikuje. Podle informací České televize chtějí z přerovské elitní jednotky do konce roku odejít dvě třetiny zkušených kapitánů posádek a kontingent nebude kým vystřídat. Vojáci se domnívají, že jejich výcvik na modernizovaných vrtulnících pro Afghánistán není dostatečný. Podle velení vzdušných sil je letců pro tuto zahraniční misi i tak dostatek.

„Jde o velmi vysoké procento lidí, zkušené piloty, kteří mají prodlužovat své závazky,“ potvrzuje bývalý pilot Jiří Kohout. Velitel vzdušných sil Jiří Verner ale něco takového odmítá. Ve středu prý řešil situaci přímo s jednotkou. Dal letcům vybrat, zda chtějí do Afghánistánu, nebo ne. „Letos odcházejí čtyři lidé, příští rok je to minimum,“ uvedl Verner.

Výhrady k přípravě a výši kompenzací

Letci mají výhrady k tempu přípravy, které podle nich neumožňuje důkladné osvojení létání na modernizovaných strojích s kompletně novými palubními přístroji. „Pokud není někdo plně připravený a vycvičený, tak se vždycky bude bát,“ dodal Kohout.

Verner ale i tuto informaci nepovažuje za aktuální: „Pochybnosti, které tam byly, se rozplynuly. V tuto chvíli mám lidi, které do Afghánistánu potřebuji.“ Podle ministra obrany Martina Bartáka záleží volba jen a jen na vojácích. „Je to jejich svobodné rozhodnutí. Kdo chce odejít, může. Každý, kdo jde do armády, musí počítat s tím, že bude nasazen, dnes jsou mise jedním z našich hlavních úkolů,“ uvedl.

Vojáci také považují za nedostatečné kompenzace, které armáda platí pro případ nešťastné události. „Ty náhrady jsou velmi vysoké, zahrnují částky až v řádu milionů korun,“ namítá mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Šedivý: Piloti narušují morální stav jednotky

Letce, ale i jejich velení kritizuje bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý: „Ta skupina pilotů už narušuje morální stav jednotky. Osobně bych je po prověření stavu stáhl z výcviku a muselo by se řešit jejich další působení v armádě.“

Velení nyní uvažuje o rozdělení přerovské letky na dvě. Elitní část se bude připravovat na misi, druhá část, v níž budou končící piloti, zajistí běžné úkoly doma. Mise měla podle původních plánů začít už v létě, z různých důvodů, mimo jiné také kvůli opožděné modernizaci vrtulníků, se ale neustále odkládá. Jako poslední termín zatím zazněl konec roku.

  • Přerovská vrtulníková základna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/270/26969.jpg
  • Jiří Šedivý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/853/85231.jpg