Každého pátého učitele hrubě uráželi jeho žáci

Praha - Téměř polovina českých učitelů zažila nějaký druh agresivity ze strany žáků. Vyplývá to podle Lidových novin (LN) z výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Suverénně nejčastěji se pedagogové setkávají s hrubými urážkami a nadávkami při vyučování. Ty za svou kariéru zažilo alespoň jednou 22 procent kantorů, uvedl deník. Naopak nejméně učitelů, jen 2,2 procenta, má podle výzkumu zkušenost s fyzickým útokem studenta.

„Hrubé urážky či nadávky ze strany studentů řešila již polovina všech námi oslovených ředitelů,“ říká k tomu spoluautor studie Jan Tomášek.

Pozadu ale podle deníku nezůstávají ani rodiče. Podle studie zažilo hrubé urážky a nadávky od rodičů či jiného příbuzného přes 12 procent pedagogů, s výhrůžkou rodičů zneužitím známostí má zkušenost téměř 11 procent vyučujících. Častěji čelí slovním útokům ze strany příbuzných učitelé na soukromých školách.

Učitelé chtějí postavení veřejného činitele

Deník rovněž uvedl, že 87 procent ředitelů středních škol si myslí, že by pomohlo snížení trestní odpovědnosti na 14 let, 79 procent volá po tom, aby měl učitel postavení veřejného činitele. Ve studii odpovídalo necelých 400 středoškolských učitelů a přes 120 ředitelů.