Kocáb zahájil národní kampaň proti násilí na dětech

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb dnes v Praze zahájil kampaň nazvanou Stop násilí na dětech. Jejím cílem je postupné odstranění tělesných trestů z arzenálu výchovných prostředků českých rodičů. Výchově k takzvanému pozitivnímu rodičovství jsou věnovány právě spuštěné internetové stránky stopnasilinadetech.cz, součástí kampaně bude také řada seminářů a publikací, které její organizátoři rozdají školám.

„Snažíme se o to, abychom se ke svým dětem chovali co nejlépe a abychom si odpustili fyzické násilí vůči nim. Buďme k sobě a zejména ke svým dětem slušní,“ řekl při zahájení kampaně ministr Kocáb. Podle něj kampaň rodičům neukládá žádné úkoly, pouze na ně apeluje, aby se snažili lépe chovat ke svým dětem. Ojedinělé výchovné pohlavky však Kocáb trestat nehodlá. Se záměrem odstranit tělesné tresty přišla již Kocábova předchůdkyně v ministerské funkci Džamila Stehlíková, některé její návrhy však veřejnost přijímala s rozpaky.

Kampaň podpoří i známé tváře

Kampaň by měla stát deset milionů korun. Za ně se vyrobí televizní spoty a plakáty, vydají publikace a letáky a uspořádají debaty. Kampaň po prázdninách podpoří i některé mediálně známé tváře z kulturního života. Lidé budou v televizních spotech vyprávět příběhy ze svých životů. Třeba o tom, jak je poznamenala výchova jejich rodičů nebo jaké zásady používají při výchově svých dětí.

Hlavní tváří kampaně se stala moderátorka České televize Ester Janečková. Podle Janečkové by se do kampaně mohly aktivně zapojit také samy děti. „Především musí dávat dospělým zpětnou vazbu o tom, co se jim nelíbí,“ vysvětlila.

Podle Světové zdravotnické organizace denně v Evropě umírají tři děti kvůli týrání. Počet dětí, které jsou zneužívány psychicky nebo fyzicky, je ještě mnohem vyšší. V České republice zažívá týrání a zneužívání podle některých odborníků až 40 000 dětí ročně.

Vydáno pod