Kdo bude novou hlavou českých katolíků? Napoví papežova návštěva

Praha – Pražský arcibiskup a primas český Miloslav Vlk končí ve své funkci a česká katolická církev hledá svého nového nejvyššího představitele. Sám Vlk očekává, že papež Benedikt XVI. nejmenuje nového arcibiskupa před svou zářijovou návštěvou v Česku, ale i ona může naznačit, kdo bude novým českým primasem. Vatikán papežskou návštěvu v Česku již potvrdil a nyní se domlouvají detaily. Téměř jisté je, že se Benedikt setká s prezidentem Václavem Klausem a další den se přesune do Staré Boleslavi, kde oslaví svátek svatého Václava. Výběrem svého nástupce stanoví Benedikt XVI. také jednoho z volitelů svého nástupce. Pražský arcibiskup totiž zpravidla bývá také jedním z kardinálů, jejichž sbor papeže volí.

„Měla by vzniknout skupinka tří kandidátů, kteří jsou navrženi do Vatikánu, a jeden z nich je vybrán,“ popsal způsob výběru nového arcibiskupa sociolog Jan Jandourek. Mezi možné kandidáty patří královéhradecký biskup Dominik Duka a litoměřický biskup Jan Baxant.

V úvahu podle Jandourka připadá také světící biskup pražský Václav Malý. Ten je sice známá osobnost, ale jeho smýšlení není příliš tradicionalistické. „Papež má zásadní slovo při výběru arcibiskupa, takže větší šanci mají kandidáti jako biskup Duka nebo Baxant, kteří jsou mu názorově bližší,“ potvrdil publicista Josef Beránek.

Papež se bude chtít určitě vyvarovat podobného skandálu jako v Polsku, kdy v den jmenování odstoupil varšavský asrcibiskup - kvůli spolupráci s tajnou komunistickou policií.