Fischer: O vládě budu mít jasno ve čtvrtek

Praha - Čtvrtek 30. 4. 2009 - tak zní termín, kdy se po dlouhých týdnech politické nejistoty zřejmě definitivně ozřejmí složení nového vládního kabinetu pod vedením Jana Fischera. V pořadu Události, komentáře dnes designovaný předseda vlády uvedl, že v tento den bude mít připravenu novou vládní sestavu k předložení prezidentovi republiky i zveřejnění. Během příštího týdne ještě bude usilovně jednat s politickými lídry o definitivních nominacích a nevylučuje ani vlastní zásahy do mediálně známých a předpokládaných jmen.

„Mám dva resorty, u kterých mi v současnosti figurují 4 kandidáti. Ve čtvrtek 30. 4. však budu hotov se složením, které budu předkládat prezidentovi,“ uvedl premiér. V uplynulém týdnu proběhly schůzky premiéra s jednotlivými kandidáty na ministry, díky kterým si Fischer podle svých slov upřesnil úsudek o jejich schopnostech a předpokladech pro ministerskou funkci. „Udělal jsem si úsudek, zhodnotil dispozice pro práci v kolektivu, celkové schopnosti vést svěřený resort. V některých případech mám určité pochybnosti a chtěl bych o nich ještě v příštím týdnu s politiky mluvit,“ dodal Fischer.

Četné narážky na míru iniciativy vlastní vlády oproti vlivu nejsilnějších politických stran nepovažuje Fischer za směrodatné. Odráží se přitom od vzniku své vlády na základě politické dohody. Ta podle Fischera nemá usilovat o zásadní politický program ani přízeň voličů. „Je to o správě věcí veřejných, nikoliv o politickém boji,“ uvedl Fischer.

Prioritou je pro Fischera rozpočet

Za prvotní cíle své exekutivy považuje Fischer zejména sestavení rozpočtu pro příští rok. Bude přitom vycházet ze základního rámce odstupujícího ministra Miroslava Kalouska. Půjde zřejmě o schodek kolem 150 miliard korun. „Dovedu si to představit jako nějakou cílovou veličinu, ke které budeme směřovat,“ dodává premiér. V rámci ekonomických témat se v Událostech, komentářích dostalo také k otázce privatizace ČSA, ve které Fischer se svou vládou hodlá pokračovat.

Fischer nastínil také další palčivé otázky, kterými se kabinet v následujících měsících bude nepochybně věnovat. V reakci na dnešní zatčení bývalého vůdce rasistické organizace Ku Klux Klanu Davida Duka ubezpečil, že současnou situaci radikálního extremismu považuje za nutný subjekt k řešení. Opačný postoj zaujímá k přípravě zavádění eura či dalšímu citlivému tématu - umístění americké radarové základny na území ČR. „Radar zcela jistě není na programu této vlády,“ zakončil Fischer.