Jihočeští Romové masivně odcházejí do Kanady

Volary - Volary na Prachaticku opustila až třetina tamních Romů. Podle představitelů města požádalo nejmíň devět rodin o azyl v Kanadě. Podobný masový odchod zaznamenal ještě Vimperk. Dalších jihočeských měst se ale zatím romská emigrace příliš netýká. Podle zastupitelského úřadu Kanady v Praze požádalo za první letošní čtvrtletí o azyl v Kanadě 653 českých občanů, za celý loňský rok to přitom bylo 861 lidí. Během prvních tří měsíců letošního roku uspělo s žádostí 34 Čechů.

Ve Volarech byly důvodem odchodu hlavně problémy s městskými byty. Romové, kteří neplatili nájem, končili nekompromisně na ulici a emigrace pro ně byla vlastně východiskem. Přímo o diskriminaci nebo útocích místní Romové nehovoří, nicméně podle svých slov cítí, že se situace v Česku spíš zhoršuje. Příkladem jsou podle nich poslední události ve Vítkově, Přerově, nebo Janově.

V městských bytech ale zůstal po Romech především nepořádek. Lidé, kteří odešli do Kanady, navíc až na výjimky nevrátili od městských bytů klíč a teoreticky by měli platit dál nájem. „Pouze v jednom případě byl byt řádně vyklizen a předán pronajímateli,“ uvedl ředitel Správy domů a bytů Volary Miroslav Mlčoch. Většině lidí tak velmi rychle narůstá dluh. Pokud by se chtěli, nebo museli vrátit domů, měli by obrovský problém získat například dávky nebo vůbec získat bydlení.

Vydáno pod